U Otvorenom se svađali Škorin bliski suradnik i Sandra Benčić iz Možemo!

Screenshot: HRT

LOKALNI izbori bili su tema večerašnje emisije Otvoreno na HRT-u.

Gostovali su Sandra Benčić (Možemo!), Arsen Bauk (SDP), Igor Peternel (Domovinski pokret) i Mario Kapulica (HDZ).

Emisiju su obilježili sukobi Peternela iz Domovinskog pokreta i Sandre Benčić iz Možemo!.

Benčić je na početku zahvalila glasačima.

"Ono što smo obećali, zaista ćemo ispuniti i provesti", poručila je Benčić.

Dodala je da će se prvo promijeniti model upravljanja Gradom Zagrebom, restrukturirat će se Gradska uprava. Naglasila je da se svi koji rade dobro i zakonito nemaju čega bojati. Benčić je kazala kako će se povećati efikasnost, ali i da će se velik broj ljudi premjestiti na druge poslove, prije svega na poslove obnove Zagreba. Poručila je kako će otvoriti Ured za obnovu Zagreba.

Benčić je istaknula će se vratiti usluge koje su date u outsourcing te će se napraviti preustroj zaposlenika u Gradskoj upravi. Demantirala je optužbe da će u Gradu biti velikih otpuštanja zaposlenika.

Peternel o Možemo!: Morate reći tko ste i što ste

Igor Peternel iz Domovinskog pokreta rekao je kako Domovinski pokret postoji tek godinu dana, a ostvarili su na ovim lokalnim izborima odlične rezultate. Zahvalio je svim biračima koji su dali glas Domovinskom pokretu.

"Ono što nam sada preostaje je da građanima pokušamo objasniti tko se krije iza platforme Možemo! i Tomislava Tomaševića", rekao je.

Istaknuo je kako se tu ne radi o entuzijastima koji su ljuti zbog ostavštine Milana Bandića, već da se radi o dobro organiziranoj ideološkoj lijevoj platformi koja je franšiza jednog stranog instituta.

Benčić je poručila da je platforma Možemo! politička stranka nastala na platformi zelene ljevice. Peternel joj je replicirao da je to čista ideologizacija. Benčić je naglasila da se nikad nisu skrivali iza nadideoloških tema.

"Jasno smo rekli koji je naš vrijednosni spektar. Naravno da ne utječu na nas strani utjecaji, ali smo u komunikaciji s europskim Zelenima. Pa ovdje imamo stranke koje su dio europskih obitelji, EPP-a", poručila je.

"Problem je vaš program, on je ideologiziran. Imate cijeli niz ideološki prijepornih stvari u vašem programu. Vi vodite stvari do apsurda da govorite o uređenju semafora. Treba spriječiti prevaru birača. Vi morate reći tko ste i što ste. Zagovarate jednu ideologiju. Ja čisto sumnjam da ona ima preko 50 posto podrške", rekao je Peternel.

Prepiranje njih dvoje se nastavilo, a u uvodu emisije su praktički samo oni govorili. Benčić je konstatirala da je temeljna razlika između njihovih stranaka ta što Možemo! nudi rješenja, a Domovinski pokret podjele.

"Mi idemo s pozitivnim porukama, rješenjima. Škoro ide s porukama podjela", rekla je Benčić.

HDZ-ovac Mario Kapulica je rekao da Možemo! i Domovinski pokret imaju dosta toga zajedničkog bez obzira na to što se prepiru.

"To je odnos prema HDZ-u. Zajedno su potpisivali zahtjeve za opoziv", rekao je Kapulica.

Bauk o rezultatima SDP-a

Arsen Bauk je rekao da Možemo! vidi kao saveznike u glavnom cilju.

"To je da maknemo HDZ s vlasti", rekao je Bauk.

"Pred nama je težak zadatak. Cijela lijeva opozicija nije dobila zajedno 30 posto. HDZ je sam dobio 30 posto, DP je dobio devet posto", rekao je Bauk i dodao da je pred lijevim strankama velik posao.

"Što se tiče lokalnih izbora, 41 kandidat SDP-a je ostvario pobjedu u prvom krugu. Još 51 je u drugom krugu", rekao je Bauk. Dodao je da će se nakon drugog kruga vidjeti koliko su dobili, a koliko izgubili.

"Što se tiče Zagreba i Splita, u oba grada je HDZ bio na vlasti. U Zagrebu su jasnije, u Splitu jasno, ali treba potvrditi, izabrali promjene. Mi moramo vidjeti i dobro se zamisliti zašto su građani kao nositelje promjena na lijevo izabrali neke druge, ne SDP", rekao je Bauk.

Sandra Benčić je odgovorila Bauku.

"Mi smo ostvarili cilj da tamo gdje izlazimo, mi smo prošli prag, ušli smo u ta vijeća. Na toj razini smo stopostotno ostvarili svoj cilj. Sad diljem Hrvatske, od Pazina, Pule, Rijeke, Karlovca, Dubrovnika, Osijeka imamo prilike pokazati što je ta drugačija politika. Ono što vidimo i zašto nam je bio bitan takav put, vidimo da će ti vijećnici moći napraviti lokalnu promjenu u svojim razinama - ono što smo mi samo s četiri vijećnika u četiri godine napravili u Zagrebu", rekla je Benčić.

"Što se tiče Skupštine, još jučer smo poručili da ćemo razgovarali s onim opcijama od centra prema lijevo koje nisu podržavale Bandića", rekla je Benčić.

HDZ-ovac o Škori: Ideološki mi je bliži od ljevice

Kapulica je upitan podržava li Škoru osobno.

"Ja osobno oko toga imam dvojbu. Ovo nisu predsjednički izbori. Mi ovdje imamo puno lokalnih bitki, a Domovinski pokret se udružuje s našim protukandidatima. Ideološki, jasno da su mi članovi DP-a bliži od kandidata ljevice", rekao je Kapulica.

Benčić je rekla da je Domovinski pokret u nekoliko navrata dao podršku u saboru HDZ-u.

Nastavak prepirke između Benčić i Peternela

Peternel je rekao da je drugi krug nova utakmica.

"To je druga priča. Tu se uključuju i birači koji su glasali za druge kandidate. To je novo miješanje karata. Imamo dva tjedna vremena", rekao je Peternel.

"Škoro nudi drugi način upravljanja. Nudi svoje projekte, to su ozbiljni projekti. Nudi rješenje problema otpada, stadiona. Ali nudi i ideološki smjer koji je prihvatljiviji jednom ogromnom dijelu birača", rekao je Peternel.

"Ovo je platformi Možemo! jedna odskočna daska. Tako im je i NGO bio odskočna daska za politiku. Ovo im je odskočna daska da pojedu SDP i osvoje vlast", rekao je Peternel.

"Škoro je na desnom centru...", počeo je Peternel.

"Rekli ste da je on na desnom centru?" pitala ga je Benčić kroz smijeh.

"Ovo će biti referendum, kao referendum o braku", dovršio je Peternel.

Pročitajte više

 

Pročitajte više