U ovoj godini stradale mnoge zaštićene životinje, no broj nije poznat

BROJ stradalih zaštićenih životinja u 2004. u Hrvatskoj nije poznat budući Inspekcija zaštite prirode Ministarstva kulture govori o zapljeni 2461 jedinke, a nezavisni izvori da su razmjeri stradanja znatno veći.

Inspekcija je tokom 2004. zaplijenila 2324 jedinke zaštićenih vrsta ptica ubijenih krivolovom, 87 jedinki živih vrsta zaštićenih životinja (kornjače čančare, orao štekavac, rode), te 50 zelenih varana, priopćila je Inspekcija.

U dva navrata inspektor je za ptice talijanskim državljanima izdao prekršajni nalog i izrekao novčanu kaznu od po 25 tisuća kuna, priopćeno je. Životinje su oduzete prekršiteljima i smještene u regionalne prihvatne centre.

Javnosti je posebno uzbudio nedavni misteriozni pomor 16 supova na Rabu čiji počinitelji još nisu poznati.

Osječki zeleni u podacima dostavljenim Hini navode da je u 2004. stradalo najmanje šest tisuća zaštićenih ptica čija je "šteta neprocjenjiva, nemjerljiva i nepopravljiva".

Tvrde da "specifikacija i evidencija po komadima i vrstama nije moguća, osobito kad su u pitanju močvarice stradale u požarima na Vranskom jezeru i u ornitološkom rezervatu Donji Miholjac".

Među pticama je i osam bijelih roda, od toga tri koje su uginule pri padu iz gnijezda koja su im u Baranji ugrozili djelatnici HEP-a, a ostale su poginule na cestama.

Napominju da je po njima stradalo 13 vukova, dva medvjeda i 22 supa.

Najveći broj vukova su umlatili stočari ili su stradali organiziranim lovom lokalnih lovačkih društava, te uhvaćeni u protuzakonito postavljene stupice, smatraju Osječki zeleni.

Stradalo je sedam vidri u Slavoniji te oko 500 kg autohtone potočne pastrve na zaštićenim područjima parkova prirode.

Niti za jedan od evidentiranih slučajeva ubijanja nije realizirana kazna po zakonima RH, tvrdi Ljiljanka Mitoš-Svoboda iz Osječkih zelenih.

Prema stručnjacima za krupnije zvijeri sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta, tokom 2004. stradalo je šest vukova i jedan ris.

Josip Kusak upozorio je da je poznati broj vjerojatno tek trećina stvarno stradalih životinja.

Požalio se na neučinkovitu kaznenu praksu: od 1995., kad su vukovi zaštićeni, pronađeno je oko 50 tijela, uglavnom odstrijeljenih, a samo je u jednom slučaju počinitelj kažnjen i jedan je lovac trenutno u sudskom postupku.

Stanje vukova u Hrvatskoj se uglavnom stabiliziralo i njihov broj se kreće 130-170, ali broj risova je 40-60 i oni su u lošijem položaju, kazao je Kusak.

Godišnje u prosjeku strada 15-16 dobrih dupina, također zaštićenih vrsta, od čega polovica prirodnom smrću, a polovica ih se zaplete u mreže.

Većina stradalih dupina su mlađe neiskusne jedinke koji se zapletu ili su stariji pa sve teže dolaze do hrane, kazao je Tomislav Gomerčić s Veterinarskog fakulteta. Oko 250 dobrih dupina živi u Jadranu.

U Hrvatskoj su zaštićene ukupno 574 životinjske i 203 biljne vrste.

Pročitajte više