U padu protupožarnog zrakoplova MORH-a ozlijeđen pilot

ZRAKOPLOV tipa zračnog traktora Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji je sudjelovao u gašenju požara kod Jelse na Hvaru, srušio se danas kod mjesta Svirče oko 14,10 sati, a pilot se uspio spasiti, potvrdio je načelnik Ureda načelnika PU splitsko-dalmatinske Nino Čurić.

S prijelomom ruke i ključne kosti pilot je prevezen u Dom zdravlja u Jelsi, a potom helikopterom u splitsku Kliničku bolnicu.

Uzrok pada zrakoplova još nije poznat.

Policija je informaciju o padu zrakoplova dobila od mještana koji su javili kako su vidjeli da se zrakoplov ruši iznad Svirča te da je jedna osoba iskočila.

Kako se doznaje od zapovjednika DVD-a Jelsa Bartula Puljića, zrakoplov je, nakon prvog naleta radi pregleda terena, izbacio vodenu bombu te pritom zakvačio granu bora zbog čega je izgubio ravnotežu i počeo padati. Pilot je potom iskočio iz zrakoplova.

Glasnogovornik Ministarstva obrane Mate Radeljić potvrdio je informaciju o padu zrakoplova u sastavu eskadrile protupožarnih zrakoplova, no pojedinosti o tome, kao i uzroke pada, Ministarstvo još utvrđuje. Radeljić je najavio kako će tijekom dana medijima poslati priopćenje.

Požar je u 14,30 sati lokaliziran 50-ak metara od kuća kod Jelse, a zahvatio je oko četiri hektara borove šume i makije.

Pročitajte više