U Peruu otkriveno drevno "sveto groblje", izgrađeno je prije Inka

Screenshot: YouTube/Arirang News

Tim peruanskih i japanskih arheologa otkrio je prethispansko arheološko nalazište u sjevernom Peruu posvećeno štovanju predaka, u kojem se nalaze grobne komore, ljudski ostaci i keramika. 

"U regiji Cajamarca, 900 kilometara sjeverno od Lime, otkrili smo arheološko nalazište iz razdoblja kulture Wari koje datira između 800. i 1000. godine nove ere", rekao je u subotu za AFP japanski arheolog Shinya Watanabe sa Sveučilišta Nanzan. 

U nišama su se nalazili darovi za pretke 

"Na tom mjestu pronađene su dvije grobne komore s jamama za polaganje mumija i darovima precima", dodaje Watanabe. Svaka od grobnih komora ima dvije razine, a obje imaju pet niša u zidovima u kojima se nalaze darovi kao što su školjke, fragmenti keramike i posuda s tri stožasta nosača. 

"To je sjajno otkriće, arheolozi su tražili dokaze kulture Wari", kazao je Watanabe. Na lokalitetu je također pronađen smotuljak sa ženskim likom, crna ceremonijalna posuda i dva glazbena keramička puhačka instrumenta. 

"To je bio ceremonijalni centar posvećen kultu predaka"  

Grobna mjesta su pronađena u dolini Jequetepeque u pokrajini San Miguel u Cajamarci, regiji koja graniči s Ekvadorom. "Ovdje su živjeli mnogi ljudi različitog podrijetla. Bio je to ceremonijalni centar posvećen kultu predaka", rekao je Watanabe. 

Judith Padilla, voditeljica ureda za kulturu Cajamarca, rekla je da otkrića omogućuju razumijevanje životnog stila i ritualnih praksi drevnih društava koja su nastanjivala regiju. Kultura Wari (Huari) obitavala je na području današnjeg Perua između 7. i 13. stoljeća. Do 1100. godine ovu je kulturu pokorilo carstvo Inka. 

Pročitajte više