U petak presuda za otmicu sina generala Zagorca

PRESUDA skupini optuženoj za otmicu maloljetnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca trebala bi biti objavljena u petak, najavio je sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić, nakon što su svi odvjetnici u tom postupku danas dovršili svoje završne riječi.

Osim prošlogodišnje otmice maloljetnog Tomislava Zagorca, dijelu deseteročlane skupine, koju je navodno okupio i organizirao optuženi Ivan Mateković, na teret se stavlja i planiranje otmica djece još nekih bogatih hrvatskih građana.

Završne riječi danas su dovršili branitelji posljednjih šest optuženika, među kojima i odbjeglog poduzetnika Hrvoja Petrača za kojim je raspisana međunarodna tjeralica.

Njegov odvjetnik danas je ustvrdio da Petrač nije imao nikakvih razloga za otmicu. Ponovio je da su on i Zagorec bili u dobrim odnosima te da među njima nije bilo nikakvih poslovnih odnosa ili dugovanja. Ustvrdio je i da Petrač nikada ne bi bio na optuženičkoj klupi da su preslušani njegovi telefonski razgovori sa Zagorcem u vrijeme četverodnevne otmica.

Odvjetnik Petračeva sina Novice, koji je također optužen, dodao je da policija namjerno nije snimala te razgovore kako bi Hrvoju Petraču onemogućila obranu. To je u potpunosti odbacio predstavnik tužiteljstva.

Odvjetnik obitelji Zagorec ustvrdio je da je otmica izvedena zbog novca te da bi se preslušavanjem razgovora Zagorca i Petrača došlo do suprotnog zaključka od onoga koji je naveo Petračev odvjetnik.

Uz prvooptuženog Ivana Matekovića, te njegove braće Nikole i Libera, koji su kao i Hrvoje Petrač u bijegu, na optuženičkoj klupi su i Novica Petrač, Marinko Gošuljević, Siniša Ježovita, Stevo Smrček, Ivan Bastalić i Darko Jajić.

Maloljetni Tomislav Zagorec otet je 23. veljače u Zagrebu, nakon čega su otmičari od njegovog oca zatražili milijun i pol eura, prijeteći da će mu ubiti sina ako im ne isplati otkupninu. General Zagorec je preko dostavljača City expressa otmičarima platio 750 tisuća eura. Preostali iznos otmičari nisu podigli jer su uočili policiju koja je pratila dostavljača, ali su ipak nakon toga oslobodili maloljetnog Tomislava. Osim odbjeglih optuženika policija do danas nije pronašla ni polovinu isplaćene otkupnine.

Pročitajte više