U petak Svjetski dan knjige i autorskih prava

UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO u petak će u više od stotinu zemalja deveti put proslaviti Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije.

Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje, te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva kroz zaštitu autorskih prava.

"Već gotovo deset godina, svakoga 23. travnja, obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, stotine zemalja i nekoliko milijuna ljudi sudjeluju u promicanju knjiga i autorskih prava te u promišljanju svoje nezamjenjive uloge u školstvu, kulturi i znanosti širom svijeta", istaknuo je u poruci u povodu Svjetskog dana knjige glavni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura.

Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995.

Dan 23. travnja simboličan je datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare, a sama zamisao temelji se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Sv. Jurja.

UNESCO ima i druge programe vezane uz knjige i književnost.

Godine 1948. organizacija je započela ambiciozan program s područja prevođenja, a jedan od glavnih dijelova toga programa je Index Translationum, međunarodna bibliografija prijevoda koja sadrži podatke iz više od stotinu zemalja i omogućuje uvid u sve podatke o prevođenju nekog djela.

Usto, UNESCO svake druge godine dodjeljuje Nagradu za književnost za djecu i mlade u službi tolerancije za djela za mlade koja promiču uzajamno razumijevanje utemeljeno na poštovanju drugih naroda i kultura.

(Hina) xdgk ydv

Pročitajte više