U pismu Jandrokoviću Rehn upozorio na čemu su zapeli pregovori, ne spomenuvši ZERP

DOK je još trajala saborska rasprava o ukidanju ZERP-a, voditelj HRT-ove emisije "Otvoreno" je u studiju ugostio nekoliko političara vodećih stranaka kako bi čuo njihovo mišljenje na tu temu.

U studiju su se našli ministar vanjskih poslova Goran Jandroković, SDP-ov saborski zastupnik Neven Mimica i predsjednica HNS-a Vesna Pusić, dok se iz Sabora javljao predsjednik HSS-a Josip Friščić.

Pusić i Mimica čekat će odluku cjelokupne Vlade

Friščić je rekao kako ZERP nije predmet koalicijskog ugovora, te da njegova stranka, u skladu s najavama, neće podržati njegovo ukidanje. Pusić i Mimica su rekli kako njihove stranke neće podržati prijedlog sve dok iza njega ne bude stajala cjelokupna hrvatska vlada.

Ministar Jandroković je usprkos tomu rekao kako će HDZ-ov prijedlog biti izglasan, jer je za njega potrebna obična većina.

Komentirajući neslaganje između HDZ i HSS, Vesna Pusić je rekla da je u pitanju kriza Vlade, dok je Friščić to nazvao "životnom situacijom".

Friščić je, komentirajući nezatvaranje pregovaračkih poglavlja s EU i mogućnost da se promaše rokovi do kraja 2009. godine, ponovio svoj raniji stav da neće biti problem ako Hrvatska članicom postane iza 2011. godine, jer je od samog datuma članstva u Uniji važnije za to članstvo biti dobro pripremljen, odnosno provesti reforme nužne za članstvo.

Mislav Bago je tijekom emisije pročitao pismo Ollija Rehna, povjerenika za proširenje EU, upućeno Jandrokoviću, a u kojem ga se upozorava da su pregovori o pristupanju Hrvatske EU zapeli zbog nedovoljnog napretka u reformama na polju oporezivanja, javne nabave, brodogradnje, pravosuđa i borbe protiv korupcije. Bago je primijetio kako se nigdje u tom pismu ne spominje ZERP. Bago je Jandrokovića pokušao zateći pismom, budući da ministar nije znao da ga HTV-ov novinar posjeduje.

Jandroković: Stanje teško, ali ne i poražavajuće

Jandroković se složio da je stanje u svim tim poglavljima teško, "ali ne i poražavajuće". Rekao je kako je EU, zbog neugodnih iskustava s proširenjem, pooštrila svoje kriterije.

Vesna Pusić je rekla da su u procesu pridruživanja izgubljene četiri godine, jer se od reformi na kojima inzistira EU nije učinilo ništa, a preostalo je vrlo malo vremena do kralja lipnja 2008. godine. Pusić je rekla kako Hrvatska ima šansu da ove godine otvori sva poglavlja, ali da za to ne postoje garancije.

Pred kraj emisije je Friščić rekao kako bi se HSS-ov zahtjev o zabrani prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima mogao riješiti kroz novi Zakon o poljoprivrednim gospodarstvima, a Jandroković je odbio špekulacije kako HDZ namjerno torpedira reforme ne bi li ulazak Hrvatske u EU odgodio do 2011. godine i tako ga tempirao s novim parlamentarnim izborima.

R.R.
Foto: AFP

Pročitajte više