U Podravskoj Moslavini prevrnuo se kamion sa svinjama, neke su pobjegle

Danas je u jutarnjim satima u Podravskoj Moslavini došlo do prevrtanja kamiona koji je iz mjesta Pačetin u Osječko-baranjskoj županiji prevozio svinje u Čakovec na klanje. Nakon nesreće dio svinja se razbježao, dok je drugi dio ostao uz kamion, piše portal SiB.

"Načelnik općine Podravska Moslavina izvijestio nas je o ovoj nesreći i da je dio svinja nakon oštećenja izašao", rekao je načelnik stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić. Prema informacijama, kamion je bio uredno zapečaćen i imao je sve potrebne papire za prijevoz. Trenutno je u tijeku hvatanje preostalih svinja koje su se razbježale po ulicama.

Dožupan nije moga potvrditi da svinje nisu zaražene

"Radi se o nesretnom događaju i najvažnije je da je vozač dobro. Mi smo kao županija poduzeli sve preventivne mjere, edukacije svih svinjogojaca, bez barijere, pretkategorizacija se vrši, pred nekoliko dana je župan imao sastanak sa svim načelnicima i gradonačelnicima i drugim službama.

Kuga ne pozna granicu i možda je pitanje kad će se pojaviti i moramo poduzeti sve, ali ovo je zaista nesretan slučaj", rekao je Lukić i dodao kako je veterinarska služba dopustila da se ovaj kamion kreće u drugu županiju uz sve moguće papire.

Dožupan nije mogao sa sigurnošću potvrditi da svinje nisu zaražene, ali je rekao kako su svinje vizualno pregledane i prijevoznici su dobili potrebne dozvole, a sve ostalo će trebati pitati veterinarsku službu. Trenutno je u bijegu još 10-ak svinja, organiziraju se ekipe lovačkog saveza koji će pristupiti njihovom hvatanju.

Pročitajte više