U pokusni rad puštena trafostanica Žerjavinec

U POKUSNI rad kasno popodne puštena je trafostanica Žerjavinec, nedaleko od Zagreba, a istodobno je na visoki napon priključena i trafostanica Ernestinovo kraj Osijeka, čime je ponovno nakon 13 godina uspostavljen 400 kilovoltni prijenos HEP-a, izvijestila je u večerašnjem Dnevniku Hrvatska televizija (HTV).

Također time se osjetno povećava sigurnost cijeloga hrvatskoga elektroenergetskog sustava, što je posebice važno zbog predstojeće turističke sezone.

Tehnički voditelj HEP-a Dinko Manenica rekao je da je "izvršen kontroliran kratki spoj na 400 kilovoltnom dalekovodu prema Mađarskoj da bi ispitali funkcionalno djelovanje zaštite na vodu i u trafostanici, kako bi od danas mogla biti u redovitom pogonu pod naponom od 400 kilovolta".

To je posljednja u niz provjera kojima su stručnjaci HEP-a od četvrtka do danas ispitivali pouzdanost i sigurnost sustava i protekle su bez ikakvih teškoća.

U pogonu je cijela 400 kilovoltna mreža uključujući trafostanice Žerjavinec i Ernestinovo.

"To za sjeveroistočni dio Hrvatske, a posebice za Slavoniju znači pouzdanu i sigurnu opskrbu električnom energijom", rekao je predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak. Podsjetio je kako je to, 13 godina nakon rata, ponovno spajanje Slavonije s ovim dijelom Hrvatske na 400 kilovoltnoj razini.

U obnovu i dogradnju prijenosne mreže Hrvatska elektroprivreda je u protekle dvije i pol godine uložila je više od 800 milijuna kuna, od čega 270 milijuna u izgradnju trafostanice Žerjavinec. Radove su obavile domaće tvrtke Končar i Dalekovod.

"Današnjim pokusnim puštanjem u pokusni rad trafostanice Žerjavinec i Ernestinovo HEP ispunjava svoje obećanje prema europskom elektroenergetskom sustavu i na taj će način omogućiti u listopadu elektroenergetsko spajanje sjevera i juga Europe", rekao je član Uprave HEP-a Ivica Toljan.

Veza između ta dva sustava prekinuta je u jesen 1991. kada su srpski agresori i tzv. JNA razorili i temeljito opljačkali trafostanicu Ernestinovo nedaleko od Osijeka.

(Hina) xdm ysp

Pročitajte više