U ponedjeljak nova promjena: "Snijeg je moguć u nizinama i duž obale"

Foto: HaloPix

ZIMSKOG ugođaja sljedećih dana neće nedostajati. 

 

Danas slijedi smirivanje vremena, a nakon na kopnu hladnog jutra i veći dio subote bit će uglavnom suh i uz sunčana razdoblja.

Nova oborina već je vrlo vjerojatna u nedjelju i ponedjeljak, a i nakon toga će se zadržati hladno vrijeme te se za dugoročnije planiranje preporučuje redovito praćenje vremenske prognoze. Vrijeme će biti prilično nestalno, što će se na Jadranu očitovati i po čestim promjenama smjera i brzine vjetra, a povremeno i po obilnoj oborini, ponajprije na jugu Hrvatske, prognozira za HRT Tanja Renko iz DHMZ-a.

Nakon razmjerno toplog početka - u nastavku prosinca imat ćemo njemu primjereniji ugođaj, uz povremeni snijeg ne samo u gorju. Na Jadranu će u petak pljuskova i grmljavine biti uglavnom na jugu.

Danas sa zapada razvedravanje, ali i hladnije, na Jadranu uz često jaku buru

Petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu početi oblačnim vremenom i kišom, uglavnom u predjelima iznad 500 metara i snijegom, no susnježice može biti i u nizinama. Zatim prestanak oborina i razvedravanje. Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar te će temperatura biti uglavnom između 2 i 6°C.

Podjednake vrijednosti temperature i u središnjoj Hrvatskoj - na krajnjem sjeverozapadu uz malo hladnije jutro, a oborine će već tijekom jutra u većini krajeva prestati i počet će se razvedravati. Oblaci će se dulje zadržavati na širem karlovačkom području i dijelu Posavine.

Zbog snijega te novog snježnog pokrivača i niske temperature poseban oprez bit će potreban u gorju. I snijega i susnježice još može ponegdje biti i sredinom dana, većinom u Lici. Na sjevernom Jadranu već od jutra uglavnom suho, poneka pahulja može biti nošena jakom i olujnom burom podno Velebita.

U sjevernoj će Dalmaciji također već tijekom jutra kiša prestati i počet će se razvedravati, uz jaku i olujnu buru. Mjestimične kiše, moguće i grmljavine, bit će uglavnom južnije od Splita.

I na krajnjem jugu Hrvatske veći su dio dana mogući obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom. Probleme će još stvarati osobito u prvom dijelu dana jak i vrlo jak jugozapadni i južni vjetar zbog kojega će more biti valovito.

I dalje promjenjivo

U subotu na Jadranu većinom bez kiše te uz dosta sunčana vremena, posebice prijepodne. Bura će oslabjeti i na sjeveru okrenuti na južni vjetar i jugo s kojim će stići oblaci, zatim i kiša. Nedjelja posvuda vrlo promjenjiva, mjestimice uz obilnu kišu, te vjetrovita, a i početak tjedna bit će vjetrovit. Pritom će i zahladnjeti pa će i duž obale ponegdje biti moguća susnježica.

Na kopnu subota također uglavnom suha i hladna, ujutro ponegdje maglovita. Novo naoblačenje i oborine stižu u noći na nedjelju. I ponedjeljak će proteći uz zimski ugođaj - hladnoću - a ni snijeg neće biti rezerviran samo za gorje, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Pročitajte više

 

Pročitajte više