Počinju iskapanja u elitnom dijelu Zagreba, misli se da je tamo grobnica puna ustaških ostataka

Foto: Hina

U SKLOPU terenskih istraživanja na području grada Zagreba, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja (MHB) u ponedjeljak, 29. siječnja, započet će postupak probnog iskapanja na zagrebačkom Tuškancu, i to temeljem spoznaja da bi se na toj lokaciji mogli nalaziti posmrtni ostaci žrtava poslijeratnog razdoblja, izvijestio je u četvrtak MHB.

Ovo najavljeno iskapanje na Tuškancu 74 nalazi se u rezidencijalnoj četvrti te jednom od najelitnijih dijelova Zagreba u podsljemenskoj zoni, i svega je nekoliko kilometara udaljeno od najužeg gradskog središta.

Ostaci ustaških i domobranskih postrojbi


Prema dostavljenim saznanjima nadležnih tijela i institucija na navedenoj lokaciji, gdje se sada nalazi šumski rasadnik, mogao bi se nalaziti veći broj posmrtnih ostataka civila i pripadnika ustaških i domobranskih postrojbi, ubijenih od strane neutvrđene partizanske jedinice krajem svibnja 1945. godine, navodi MHB.

To se ministarstvo, točnije njezina Uprava za zatočene i nestale, uz sustavno rješavanje svih slučajeva osoba nestalih u Domovinskom ratu, bavi istraživanjem i uređenjem groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, postupanjem s pronađenim posmrtnim ostacima žrtava Drugog svjetskog rata i žrtava poslijeratnog razdoblja te trajnim održavanjem vojnih groblja, groblja žrtava rata i poraća.

Kako se navodi, Ministarstvo hrvatskih branitelja, na temelju prikupljenih saznanja od nadležnih međuresora (MUP, ŽDO, SOA) te podataka iz javnosti i arhivske građe procijenilo je da lokacija udovoljava kriteriju utemeljene sumnje radi čega se pristupa provođenju probnog iskapanja. Prema prikupljenim saznanjima od nadležnih međuresora razvidno je kako se radi o većem broju civila i vojnika stradalih nakon Drugog svjetskog rata, dakle žrtava poslijeratnog razdoblja, ističe se.

Ne zna se točan broj ostataka

S obzirom na to da je riječ o lokaciji koja je u postupku istraživanja, MHB u ovom trenutku ne raspolaže točnim brojem posmrtnih ostataka. Tek nakon završetka terenskog istraživanja, probnog iskapanja ili ekshumacije, ekshumirani posmrtni ostaci se šalju na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Kada nadležna medicinska ustanova završi s obradom posmrtnih ostataka, ministarstvu dostavlja zapisnik u kojem se navodi točan broj posmrtnih ostataka, što je važno za naša daljnja postupanja, dodaje se.

Kako navode u MHB-u, u provedbi istraživanja zločina počinjenih tijekom Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava te dostojnog obilježavanja njihovog stradavanja, Ministarstvo hrvatskih branitelja postupa prema pravnom i zakonskom okviru definiranom Zakonom o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te prema smjernicama i prijedlozima Povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Zaključno s 24. siječnja, MHB je obuhvatio 686 mogućih mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na području Hrvatske. Lokacije se nalaze u različitom stupnju istraživanja te se one potvrđuju provođenjem terenskog istraživanja i probnog iskapanja odnosno pronalaskom ili nepronalaskom posmrtnih ostataka u njima.

"Pepeljarka"

Terenska istraživanja i probna iskapanja organizira i koordinira Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, kao operativno i provedbeno tijelo. U njihovoj provedbi sudjeluje i čitav niz drugih institucija koji obavljaju radnje i poslove sukladno svojoj zakonskoj nadležnosti. U cijeli postupak uključeni su nadležni Županijski sud, Županijsko državno odvjetništvo i nadležna medicinska ustanova, SOA, MUP, Ministarstvo obrane, GSOS RH, Zapovjedništvo za potporu, Opslužna bojna, Pododsjek za ekshumacije, tim Izvidničke satnije Hrvatske vojske te ostali.

Proces istraživanja i otkrivanja mjesta masovnih grobnica ne može biti predmet rada jednog tijela nego koordinirani proces više nadležnih institucija koje mogu zajednički ujedinjene u istom cilju cjelovito i na primjeren način odgovoriti na sva pitanja i doći do istine, navodi MHB.

Ministarstvo je izvijestilo kako je istraživanje lokacije na Tuškancu pokrenuto 17. svibnja 2016. temeljem predstavke jednog građana te je ta lokacija uvrštena u službene evidencije Ministarstva.

Nakon što je Uprava za zatočene i nestale zaprimila saznanja o postojanju lokacije na kojoj bi se trebali nalaziti posmrtni ostaci većeg broja hrvatskih vojnika i civila, pokrenula je postupak prikupljanja dokumentacije od nadležnih tijela i institucija (Ministarstvo unutarnjih poslova, Županijsko državno odvjetništvo, Sigurnosno-obavještajna agencija i dr.) radi potvrđivanja lokacije i zaprimljenih saznanja. MHB dodaje da je 10. kolovoza 2016. te 23. siječnja ove godine Uprava za zatočene i nestale izvršila terenski izvid i snimanje lokacije iz zraka te je tom prilikom utvrđeno kako je lokacija na kojoj se nalazi masovna grobnica poznata i pod imenom "Pepeljarka". 

Trajno zbrinjavanje


Ako se lokacija potvrdi pronalaskom posmrtnih ostataka, Grad Zagreb, na čijem su području posmrtni ostaci žrtava, dužan je osigurati odgovarajuće mjesto za dostojno trajno zbrinjavanje posmrtnih ostataka. Grobno mjesto treba biti osigurano prije samog početka postupka ekshumacije, a nakon provedenog probnog iskapanja i potvrđivanja lokacije pronalaskom posmrtnih ostataka, naglašava MHB.

Prema podacima resornog ministarstva tijekom prošle godine provedeno je cjelovito terensko istraživanje, uključujući šest probnih iskapanja i 22 ekshumacije, pri čemu su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci 234 osobe.

Od tog broja, dostojno su trajno zbrinuti, odnosno sahranjeni posmrtni ostaci 145 osoba. Proveden je i terenski izvid daljnjih 129 lokacija na području 11 županija za koje je u tijeku analitička i operativna obrada kako bi iste bile pripremljene za provedbu probnih iskapanja.

Na području Grada Zagreba provedeno je devet terenskih izvida i snimanja lokacija iz zraka, a na području Zagrebačke županije proveden je jedan terenski izvid, izvijestilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Pročitajte više