U ponoć prestaje mandat Milanu Milutinoviću

VEČERAS u ponoć prestaje mandat aktualnom srbijanskom predsjedniku i haaškom optuženiku Milanu Milutinoviću, te će već od ponedjeljka tu funkciju privremeno, do izbora novog predsjednika Srbije, obavljati predsjednica Skupštine Srbije Nataša Mićić.

Mantat predsjednika Republike, kako je to izjavila tajnica Republičke izborne komisije Ljiljana Benać-Šantić, traje pet godina od datuma polaganja predsjedničke zakletve, a Milutinović je, nakon predsjedničkih izbora 1997. godine, zakletvu položio pred zastupnicima Skupštine Srbije, 29. prosinca te godine.

Predsjednica Skupštine Srbije Nataša Mićić u ponedjeljak će automatski stupiti na dužnost vršiteljice dužnosti predsjednika, jer za preuzimanje dužnosti nije predviđen nikakav protokol niti primopredaja, kao niti donošenje nekog akta o tome ili polaganje predsjedničke izjave.

Prema nedavno izmijenjenom Zakonu o izboru predsjednika Republike, predsjednica Skupštine Srbije i od sutra privremena predsjednica države, obavezna je u roku od dva mjeseca od dana održanih neuspjelih izbora 8. prosinca, odlučiti o datumu održavanja novih predsjedničkih izbora. Posljednji rok za donošenje te odluke, po Zakonu, jest 8. veljače 2003. godine, a s obzirom na odredbu da od dana raspisivanja do dana održavanja predsjedničkih izbora ne može proteći manje od 30 niti više od 90 dana, idući predsjednički izbori u Srbiji - treći, nakon dva neuspjela - mogli bi se održati između 8. ožujka i 8. svibnja.

Predsjednica Skupštine Srbije Nataša Mićić u ponedjeljak će postati prva žena predsjednica Srbije u povijesti te zemlje.

Milan Milutinović kojem u ponoć ističe predsjednički mandat optužen je pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu, zajedno s bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, zbog ratnih zločina nad kosovskim Albancima 1998. i 1999. godine. Milutinović još nije potvrdio pretpostavke javnosti da će se dobrovoljno predati Haaškom sudu.

Pročitajte više