U ponoć se gasi Radio 101

Foto: Facebook/Radio 101

"KAO što znate, došao je kraj jedne ere, hvala vam svima što ste uz Radio 101", objavljeno je prije pola sata na Facebook stranici Stojedinice.

Hoće li se taj kultni radio ikada vratiti pod tim imenom i kada ako hoće, ostaje vidjeti nakon što Agencija za elektroničke medije raspiše novi natječaj i odredi eventualno novog koncesionara.

Više o tome pročitajte OVDJE.

Zbog Stojedinice je na Trg izašlo više od 100.000 ljudi

Povijest Radija 101 je bogata. Službeno je pokrenut 8. svibnja 1984. godine kao Omladinski radio u sklopu rada Saveza socijalističke omladine. Prvo emitiranje bilo je iz Studentskog doma na Savi. Šest godina kasnije, početkom 1990., radio preuzima i danas prepoznatljivo ime Radio 101. Ubrzo će ovaj radio postati jedan od simbola medijske slobode i demokracije.

Naime, upravo zbog Stojedinice 20. studenog 1996. godine dogodili su se najveći prosvjedi u modernoj hrvatskoj povijesti. Riječ je o prosvjedima na središnjem zagrebačkom trgu jer je Vijeće za telekomunikacije, koje je bilo pod kontrolom tadašnje HDZ-ove vlasti, odlučilo oduzeti koncesiju jednom od tada rijetkih nezavisnih medija.

Naprasno je odlučeno da se Radiju 101 oduzme koncesija te je ona dodijeljena tada nepostojećem radiju Globus 101 u vlasništvu Ninoslava Pavića. Razlog oduzimanja koncesije bio je kritički odnos Radija 101 prema tadašnjem autoritarnom režimu Franje Tuđmana. Radio 101 svakodnevno je kritizirao Tuđmana i HDZ, a osim kritika, mogli su se čuti duhoviti komentari i jingleovi u kojima su koristili njegove izjave. Iako je radio djelovao samo u Zagrebu, a odašiljač nije bio dovoljan da pokrije čak ni cijeli grad, HDZ-u je Stojedinica smetala te ju je oduzimanjem koncesije pokušao ušutkati.

Na središnjem trgu okupilo se tada stotinjak tisuća ljudi koji su tražili od tadašnje vlasti, koju je vodio Tuđman, da ukine odluku Vijeća. Štoviše, i američki State Department oštro je osudio oduzimanje koncesije, a u izjavi su napisali kako ovaj slučaj predstavlja gušenje slobode i usporavanje demokracije u Hrvatskoj. To se nije moglo ignorirati pa je vlada na izvanrednoj sjednici zaključila kako su se Pavićevim odustajanjem od koncesije stekli uvjeti za novi natječaj te da bi se do tada trebalo omogućiti emitiranje Stojedinice. Koncesija za emitiranje vraćena je na sjednici Vijeća koja se održala početkom iduće godine.

Početak kraja

Bio je to najsjajniji trenutak Stojedinice, ali i početak kraja. Naime, sukob struja unutar radija, loše vodstvo, nedostatak vizije i, prije svega, osobni interesi unutar kolektiva radija doveli su ga do bankrota. Točnije, stečaja. Iako su mnogi već tada predviđali definitivno gašenje popularne Stojedinice, dogodilo se još jedno čudo.

Naime, nakon 18 mjeseci Radio 101 izašao je iz stečaja. U srpnju 2012. godine odlukom Trgovačkog suda u Zagrebu odlučeno je da Stojedinica može nastaviti poslovanje bez stečajnoga predznaka. Radio je krenuo od nule, svi dugovi su bili podmireni, a radnici su, prema najavama, trebali primiti zaostale plaće.

Stojedinicu ste svih ovih godina mogli slušati na frekvenciji 101 megaherca. Sve do danas.

Pročitajte više