U potrazi za topničkim dnevnicima: Miroslav Tuđman i Markica Rebić pod istragom

OBAVJEŠTAJNE službe i policija dobili su zadatak da istragu o topničkim dnevnicima usmjere prema nekadašnjim časnicima vojne sigurnosne službe (SIS) koji su od 1997. do 1999. bili zaduženi za smišljeno opstruiranje hrvatske suradnje s Haškim sudom.

Novi list piše kako je glavni haški tužitelj Serge Brammertz upoznat s njihovim akcijama "Haag" i "Sigma" čiji je osnovni cilj bio da se minorizira uloga Hrvatske u ratu u BiH, sakriju optuženi za ratne zločine i da se od tribunala zataje dokumenti koji bi mogli kazneno kompromitirati Franju Tuđmana, Gojka Šuška, Ivana Jarnjaka, Janka Bobetka, Antu Gotovinu, Mirka Norca, Davora Domazeta Lošu. Za žrtvovanje su bili predviđeni HDZ-u manje bitni generali, poput Rahima Ademija i Tihomira Blaškića.

Na vrhu SIS-a bili su Miroslav Tuđman, Markica Rebić i Ante Gugić. Njih trojica bili su idejni tvorci svih hrvatskih protuhaških operacija od početka 2000., piše list. 29. srpnja 1999. antihaška državna grupa prosudila je kako se Haagu ne smiju dostaviti zapovijedi generala Gotovine iz Oluje i generala Norca iz akcije Medački džep, kao ni dokumenti vezani za državnu politiku.

Pročitajte više