U Požarevcu partizansko-četnički "rat" missica

POSLJEDNJIH desetak dana u srbijanskom gradu Požarevcu odvijaju se pripreme za nesvakidašnji spektakl koji je rezultirao svojevrsnom borbom partizanskih i četničkih pristalica. U tom će se gradu održati dva neobična izbora ljepote koji će nositi politički prizvuk vremena iz sredine prošlog stoljeća.

Kako javlja beogradski Svet, Slavko Adamović, u Srbiji poznat po organiziranju borbi djevojaka u topljenoj čokoladi, organizirao je održavanje izbora za najljepšu partizanku koji će se održati 29. studenog u Požarvecu.

Adamoviću nisu ostali dužni požarevački Srbi - pristalice četničkog pokreta, pa je jedan od njih, Milisav Stanojević, inače jedan od osnivača Draškovićevog SPO-a, brzo organizirao natjecanje za najljepšu četnikušu.

Natjecanje za partizansku miss se održava na nekadašnji Dan republike u hotelu Dunav u Požarevcu.

U istom hotelu održat će se i natjecanje za četničku miss, no datum tog natjecanja još nije određen. Svet doznaje da  Stanojević razmišlja o dva datuma, 26. travanja - kada je rođendan Draže Mihajlovića, ili 25. svibnja - kada se u bivšoj državi slavio Titov rođendan.

Adamovićeve missice će na natjecanju paradirati u stiliziranim uniformama, specijalno pripremljenim za izbor za miss, na glavama će nositi kape titovke, a imat će i maskirne kupaće kostime. Glavni stage bi trebao biti ukrašen Titovom slikom, a posjetiteljima će na ceremoniji biti podijeljene zastavice s petokrakom.

S druge pak strane, četnikuše će na stage izaći u ručno izrađenim šarenim vunenim čarapama, nabranim suknjama i prslucima, dok će gostima na stolu biti ponuđena neizostavna srpska gibanica. Cijelu će halu u kojoj će se održavati izbor krasiti slika Draže Mihajlovića, a vjerujemo da će događaja biti popraćen i odgovarajućom glazbenom kulisom.

Organizator partizanskog izbora je za predsjednika žirija izabrao poznatog srpskog glumca Batu Živojinovića, poznatijeg kao drug Valter.

Foto:

Pročitajte više