U Prekmurju počelo bušenje potencijalnog nalazišta nafte

U MJESTU Petišovci nedaleko od Lendave, u slovenskom Prekmurju, u ponedjeljak je počelo bušenje na mjestu za koje se vjeruje da na dubini od nešto preko 2.000 metara krije komercijalno isplative količine nafte.

Riječ je o joint-venture poslu tvrtke Nemmoco sa sjedištem u Dubaju u kojoj je europski i kanadski kapital, te domaćih investitora - lendavske Nafte i Petrola.

Geološke procjene govore da bi se u Petišovcima na dubini 2.250 metara mogle pronaći rezerve nafte u količinama 400 do 700 tisuća tona, a na obližnjoj lokaciji Dolina, gdje će bušenje početi za koji tjedan i veće količine plina na dubini 3350 metara.

Ukupna vrijednost investicija iznosi 25 milijuna američkih dolara. Bušotine će biti završene za nekoliko tjedana, ali se nalazi o količinama nafte i plina očekuju krajem godine.

Oba su nalazišta otkrivena početkom 40-ih godina, ali je u 60-im zbog male isplativosti eksploatacija bila prekinuta. Stručnjaci posebne nade polažu u činjenicu da se radi o istoj geološkoj strukturi iz mlađeg miocena koja se produžava u susjednu Madžarsku. Na tamošnjem je nalazištu Lovaszi iz iste strukture do sada izvučeno oko 5,6 milijuna tona sirove nafte.

Pročitajte više