U prvih sat vremena cijena dionica Magme skočila za 57,6 posto

U PRVOM satu trgovanja dionica Magme, najnovija dionica u najvišoj kotaciji Zagrebačke burze, dosegnula je cijenu i do 375 kuna - 57,6 posto višu od cijene iz javne ponude. U prvih je sat vremena trgovine tom dionicom ostvareno 14,2 milijuna kuna prometa odnosno protrgovano je gotovo 40 tisuća dionica, prenosi Bankamagazin.

Oko 11 sati Magminom se dionicom trgovalo po 350 kuna, a činjenica da je 300 kuna bila najniža cijena po kojoj se trgovalo u prvih sat vremena govori dovoljno o tome kolika je potražnja za novim dionicama na tržištu.

Oko 14 sati se cijena kretala oko 335 kuna

Do 11.30 sati promet je premašio 60 tisuća dionica odnosno 21 milijun kuna, a cijena se kretala oko 330 kuna. Također, do tada je samo Magminom dionicom provedeno više od 850 transakcija na Zagrebačkoj burzi. Oko 14 sati se cijena Magmine dionice kretala oko 335 kuna.

Raspon cijene s kojim je Magma išla u javnu ponudu bio je od 227 do 238 kuna po dionici da bi cijena javne ponude na kraju bila određena na gornjoj granici raspona zbog izuzetno visokog interesa koji su pokazali investitori. Dva najveća domaća obavezna mirovinska fonda su, primjerice, otkupila 15 posto javne ponude investiravši u Magmine dionice 43 milijuna kuna.

Tržišna kapitalizacija Magme se, prema ovim cijenama, kreće između 1,6 i 1,7 milijardi kuna. Magma je inače prošlog tjedna objavila konsolidirane poslovne izvještaje za prvih šest mjeseci ove godine u kojima stoji da su ukupni prihodi porasli za 23,5 posto, odnosno sa 283,7 na 350,4 milijuna kuna, dok je neto dobit kompanije porasla tek neznatno, sa 15,5 na 15,6 milijuna kuna.

Podaci o trgovanju Magminim dionicama bit će od značaja za nedavno najavljenu javnu ponudu dionica Atlantic Grupe za koju se očekuje da će biti provedena tijekom rujna. Atlantic Grupa je, slično kao i Magma, domaća trgovačko-proizvodna kompanija sa znatnim ambicijama za budućnost. Agent izdanja Magminih dionica bila je Zagrebačka banka.

Pročitajte više