U prvom tromjesečju za rad parlamentarnih stranaka oko 3,1 milijuna kuna

S NEŠTO više od 3,1 milijuna kuna država će financirati rad parlamentarnih stranaka i zastupnika nacionalnih manjina u prva tri mjeseca ove godine.

Prijedlog odluke o privremenom rasporedu tih sredstava idući će se tjedan naći pred nadležnim saborskim Odborom za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Iznos od 3,1 milijuna kuna stranke će dobiti razmjerno broju svojih i nezavisnih zastupnika izabranih s njihovih listi, a zastupnici manjina pod uvjetom da u Saboru sjedi najmanje jedan njihov predstavnik.

Od prije je poznato da se po zastupnici, kao pripadnici podzastupljenog spola, dobije 10 posto više novca nego po zastupniku.

Slijedeći navedena pravila, najviše novca - oko 1,4 milijuna kuna pripast će HDZ-u, stranci koja ima najviše zastupnika - 66, od toga su 13 žene.

SDP-u (34 zastupnika, 12 žena) pripast će 707.622 kune, HSS-u i HNS-u koji imaju po 10 zastupnika od kojih su po dvije žene po 205.050 kuna.

Hrvatskoj stranci prava (7 zastupnika, jedna žena) pripast će 142.731 kuna, IDS-u (4 zastupnika, jedna žena) 82.422 kune.

Po 60.309 kuna dobit će Libra (3 zastupnika), Hrvatska stranka umirovljenika (3 zastupnika) i SDSS (3 zastupnika).

HSLS-u koji ima jednog zastupnika i jednu zastupnicu pripast će 42.216 kuna, a LS-u koji ima dva zastupnika nešto manje 40.206 kuna.

Po 20.103 kune dobit će DC, SDA Hrvatske, PGS, Zagorska demokratska stranka (ZDS), HDSS, te zastupnici nacionalnih manjina Furio Radin, Nikola Mak i Jene Adam.

Prihvati li Odbor za Ustav predloženu odluku o rasporedu sredstava, Ministarstvo financija spomenute će iznose doznačiti na središnje račune stranaka, odnosno izravno zastupnicima manjina.

Pročitajte više