U Puli kazneno prijavljeno dvoje sudaca

DJELATNICI istarske Policijske uprave kazneno su prijavili Općinskom državnom odvjetništvu u Puli 49-godišnjeg suca I.Z. i 38-godišnju sutkinju D.K. Trgovačkog suda u Rijeci zbog nesavjesna rada u službi, izvijestio je glasnogovornik PU-a Robert Pavleković na današnjoj konferenciji za novinare.

Na temelju zahtjeva državnog odvjetništva kriminalističkom je obradbom utvrđeno da je to dvoje sudaca nezakonito postupalo u stečajnom postupku u riječkoj "Mljekari", vlasniku danas propale i ugašene pulske "Mljekare".

Stečajni sudac I. Z. je u stečajnom postupku na Trgovačkom sudu u Rijeci 14. siječnja 2005. nakon provedena ročišta za javnu dražbu za prodaju nekretnina pulske "Mljekare" donio rješenje po kojem je nekretnine dodijelio zagrebačkom trgovačkom društvu "Rudnika", netočno navevši u rješenju da je "Rudnik" jedini razlučni vjerovnik stečajnog dužnika "Mljekare". Osim toga trgovačkog društva razlučni vjerovnik bila je i Porezna uprava s tražbinama od stečajnog dužnika.

Sudac I.Z. je u istom rješenju odredio da se najveći dio kupnje uračunava u tražbine "Rudnika", a da se razlika u cijeni prodaje nekretnina od 200 tisuća kuna uplati u korist stečajnog dužnika "Mljekare". Tim su novcem podmireni troškovi stečajnog postupka pa je država zakinuta u naplati svojih tražbina.

U drugom slučaju stečajna sutkinja D.K. je, preuzevši postupak od I.Z. koji je u međuvremenu napustio Trgovački sud 13. svibnja 2005., donijela rješenje kojim je naložila brisanje založnog prava na nekretnine pulske "Mljekare" od 207.999 kuna, oštetivši tako Poreznu upravu, iako je znala da je osim "Rudnika" razlučni vjerovnik i Porezna uprava koja nije naplatila tražbine u stečajnom postupku.

Time su nanijeli znatnu materijalnu štetu Poreznoj upravi, a istarska je policija Županijskom državnom odvjetništvu dostavila prikupljenu dokumentaciju kako bi se utvrdilo postoje li sumnje da je u stečajnom postupku u riječkoj "Mljekari", vlasniku pulske "Mljekare", počinjeno još kažnjivih djela.

(Hina) xdspo yvkn

Pročitajte više