U restoranu u Umagu prodavao zakonom zaštićene prstace

PRILIKOM kontrole poslovanja više ugostiteljskih objekata, policija u Umagu je u suradnji s Državnim inspektoratom, u petak 10. kolovoza, u jednom umaškom restoranu pronašla zakonom zaštićene prstace, izvijestila je danas PU istarska.

U ugostiteljskom objektu Astoria u Umagu, policija je pronašla ukupno 1,4 kilograma školjki prstaca, navodi se u policijskom izvješću.

Protiv vlasnika ugostiteljskog objekta slijedi podnošenje prekršajnih prijava prema Zakonu o morskom ribarstvu i Zakonu o zaštiti prirode te kaznene prijave zbog počinjenja kaznenog djela nedozvoljene trgovine.

Prstac, školjkaš dugačak do 12 centimetara, jedna je od najcjenjenijih vrsta školjkaša u kulinarstvu. Kako su se razvojem turizma na Jadranu, zbog prekomjernog izlova, populacije prstaca mjestimice jako smanjile, a za njihovo vađenje je potrebno razbijati stijene pa dolazi do devastacije obale, na cijelom teritoriju Republike Hrvatske je zakonom zabranjeno razbijanje stijena u priobalnom području te izlov prstaca i njihovo stavljanje u promet.

Zakonski propisane kazne za nepoštivanje ovih odredbi iznose od 6.000 do 30.000 kuna, no prema podacima na stranicama Državnog inspektorata "dosadašnja sudska praksa glede sankcioniranja prekršaja stavljanja prstaca u promet ukazuje na neprimjerene zakonski propisane sankcije - naime, kazne u pravilu ne prelaze iznos od 6.000,00 kuna, bez obzira na količinu zatečenog prstaca".

I.M.

Pročitajte više