U Rijeci izložba grafika iz zbirke "Il Bisonte"

ODJEL riječke gradske uprave za kulturu i Kulturni centar za grafičku umjetnost (Centro Culturale per lo Studio dellArte Grafica) iz Firenze priredili su izložbu grafičke zbirke "Il Bisonte" koja će sutra biti otvorena u riječkoj galeriji Kortil, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Bit će predstavljena djela 53 umjetnika; od talijanskih futurista, kao što je Gino Severini, do suvremenih umjetničkih tokova. Galerija i grafički atelijer - tiskara "Il Bisonte" ima više od 1.000 grafičkih listova oko 300 umjetnika, a u Rijeci će biti predstavljena djela u bakrorezu, litografije i akvatinte, odnosno duboki i plošni grafički tisak.

Na konferenciji je najavljeno da će Rijeku sutra vjerojatno posjetiti Maria Luigia Guaita koja je 1959. osnovala galeriju i specijalizirani grafički atelijer Il Bisonte.

Predsjednica Umjetničkog odbora galerije Kortil Nataša Ivančević naglasila je da je galerija Il Bisonte osnovana radi promoviranja i izlaganja grafičkih listova otisnutih u atelijeru. Zahvaljujući udovici jednog od najvećih talijanskih izdavača, Mariji Luigia Guaitai, sačuvane su mnoge stare grafičke preše i gotovo zaboravljene grafičke tehnike.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća ondje su napravljene originalne grafike nekih od najznačajnijih talijanskih umjetnika moderne umjetnosti - Carra, Severinija, Magnellija te suvremenih umjetnika kao što su Carmassi, Crremoni, Vespignani, Guttuso, Mattioli, Greco, Clerici, Pomodoro, Vedova i Matta.

Galerija "Il Bisonte" ima ekskluzivna prava za tiskanje Piccasove litografije "Portret žene iz 1960. godine".

Henri Moore svoje je litografije tiskao u Il Bisonteu, a neke od njih, s temom ležećih ženskih figura, bit će predstavljene u Rijeci.

Pročitajte više