U Rijeci otvoren Referentni centar za psorijazu

Klinika za dermatovenerologiju riječkoga Kliničkog bolničkog centra proglašena je Referentnim centrom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za psorijazu, pa je tim povodom u njoj danas održana svečanost i stručni skup.

Riječka Klinika za dermatovenerologiju postaje središnjim mjestom u Hrvatskoj za istraživanje i liječenje psorijaze, a to je zaslužila zahvaljujući višedesetljetnoj tradiciji liječenja te bolesti i važnim znanstvenim postignućima.

Obnašatelj dužnosti predstojnika Klinike dr. Adalbert Stašić predstavio je novi uređaj za liječenje psorijaze - PUVA lampu najnovije generacije. Nabavu tog uređaja omogućio je donacijom od 30.000 eura dr. Ivo Mance iz Njemačke, koji je rodom iz Gorskog kotara, a mnogo je puta dosad pomagao rječkome KBC-u i drugim institucijama.

Dr. Stašić istaknuo je veliku mogućnost korištenja lječilišta u Velom Lošinju za liječenje psorijaze tzv. heliomarinoterapijom, to jest pomoću sunčanja i boravka u moru. Ta terapija, rekao je, pokazala se vrlo učinkovitom, a višestruko je jeftinija od svih ostalih. No, dodao je, problem je što je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje skinuo tu terapiju iz osnovnoga zdravstvenog osiguranja pa takvo liječenje korisnici moraju sami plaćati, što je većini nedostupno. Dr. Stašić se zauzeo da se ta terapija vrati u sustav HZZO-a. Time bi se, osim koristi za pacijente, omogućilo zapošljavanje do 150 ljudi na otoku Lošinju.

U Hrvatskoj ima oko 100.000 osoba oboljelih od psorijaze, a u Primorsko-goranskoj županiji oko 10.000. Još nije točno utvrđen uzrok nastanka i razvijanja te neizlječive bolesti. Najučinkovitije terapije su one PUVA lampom, premazivanjem kortikosteroidima ili katranskim mastima, a u novije vrijeme i naftalanom pronađenim kod Ivanić Grada te sunčanjem i morem.

(Hina) xdsil yln

Pročitajte više