U Rijeci predstavljena zaklada za izradbu prototipova

NOVOOSNOVANA Zaklada za financiranje izradbe prototipova (Zaklada FIPRO) predstavljena je danas u riječkoj Gradskoj vijećnici.

Osnivači su Zaklade FIPRO riječki Tehnološko-inovacijski centar d.o.o.(TIC) i tvrtka Teh-nova d.o.o.

TIC je društvo za promicanje novih tehnologija, inovacija i poduzetništva koje okuplja visokoobrazovane stručnjake, poduzetnike i inovatore iz Primorsko-goranske županije, tj. buduće korisnike zaklade. Teh-nova je pak, po broju prijavljenih patenata, najveći zastupnik inovatora s riječkog područja.

Zaklada je osnovana radi lakšeg rješavanja novčanih teškoća poduzetnika, lakšeg pronalaska partnera za serijsku proizvodnju i lakšeg marketinga.

Potpore iz Zaklade odobravat će se u pojedničnom iznosu do 10.000 eura. Od toga iznosa bespovratno će se za kupnju materijala za izradbu prototipova dodjeljivati do 25 posto novca. Ostalih 75 posto osiguravat će se zajmovima bez jamaca, učešća i hipoteka, s kamatnom stopom u visini eskontne stope Hrvatske narodne banke.

O dodjeli novca za potporu izradbe prototipova odlučivat će stručno povjerenstvo i Upravni odbor Zaklade, a na osnovi ponuđenih inovativnih programa. Prednost pri izboru imat će poduzetnici koji djeluju u sklopu TIC-a.

Osnivanje Zaklade FIPRO poduprli su Ministarstvo znanosti i tehnologije, Primorsko-goranska županija i riječka Gradska uprava.

Pročitajte više