U RS se vratilo manje od tri posto Hrvata

U REPUBLICI Srpskoj skoro više i nema Hrvata, a međunarodna zajednica pokušava stvoriti ozračje da je proces povratka prognanih i izbjeglih u BiH, odnosno u RS završen, iako ih je se vratilo manje od tri posto, neke su od teze iznesenih u subotu na okruglom stolu o održivom povratku Hrvata u srpski entitet.

Predsjednik Zajednice prognanih Hrvata BiH Štefo Masatović ustvrdio je da u RS gotovo više i nema Hrvata, odnosno da ih je se jako malo vratilo.

Supredsjedatelj Zastupničkog doma BiH Martin Raguž je istaknuo da "međunarodna zajednica nastoji stvoriti ozračje da je proces povratka prognanih i izbjeglih završen". "Nitko nema pravo vremenski ograničavati proces povratka", rekao je Raguž na skupu koji su organizirale Zajednica prognanih, izbjeglih i raseljenih Hrvata u BiH i Savez udruga Hrvata u BiH..

Direktor Caritasa banjalučke biskupije don Miljenko Aničić izvijestio je skup da se od 70 tisuća Hrvata s područja biskupije do danas vratilo 2152 osobe, što je manje od 3 posto.

Jedan od zahtijeva današnjega skupa jest da se izradi temeljita strategija povratka izbjeglih i raseljenih na kojoj trebaju raditi stručnjaci te da se u BiH (nakon 14 godina) treba provesti popis stanovništva. Također je zakljućeno da se proces povratka ne smije vremenski ograničavati nego kontinuirano provoditi.

Demograf, prof. dr. Ante Markotić je u svom izlaganju istaknuo, pozivajući se na statističke podatke, da su u BiH nakon rata "zacementirana" etnički očišćena područja, pri čemu su bolje prošli Bošnjaci i Srbi, dok Hrvata nema tamo gdje su bili prije rata. On je izrazio pesimizam u pogledu promjene sadašnje demografske slike BiH: uvjet za to je povratak Srba u Hrvatsku i Federaciju BiH, da bi se na njihovo mjesto vratili Hrvati i Bošnjaci.

Prof. dr Josip Jurčević iz Zagreba je rekao da "tvorevina Republika Srpska po definiciji ne može biti naklonjena povratku, jer je nastala na temelju zločina".

Don Miljenko Aničić je za sadašnje stanje okrivio međunarodnu zajednicu i to zbog izostanka bilo kakve financijske pomoći povratku Hrvata i zbog širenja "floskule da se Hrvati ne žele vratiti na ove prostore".

"Jedan britanski diplomat nam je svojevremeno otvoreno kazao kako međunarodna zajednica uopće nije predvidjela povratak Hrvata", kazao je Aničić.

Predsjednik RS Dragan Čavić je u svom izlaganju pozvao Hrvate da se vrate, potvrdivši da se povratak izbjeglih odvija sporo.

"S ovoga mjesta pozivam sve Hrvate, napose one izbjegle iz Banjaluke, da se vrate na svoja ognjišta; bit ce dobrodosli, i neka nastave njegovati i razvijati svoju kulturu i tradiciju", kazao je Čavić.

Hrvatski veleposlaniku BiH Josip Vrbošić zahvalio je Čaviću na javno upućenom pozivu Hrvatima da se vrate u RS i ponovio spremnost Vlade RH da podupire povratak svih izbjeglih u svoje domove jer "bez toga pomirenje nije moguce".


Pročitajte više