U Rusiji otkazana dječja predstava zbog navodnog kršenja anti-LGBT zakona

Foto: EPA

KAZALIŠTE u ruskom gradu Novosibirsku otkazalo je dječju predstavu samo nekoliko dana nakon što su iz ruskog ministarstva kulture rekli da će istražiti krši li predstava anti-LGBT zakone, prenosi Radio Free Europe.

Sibirsko Prvo kazalište je jučer najavilo da je predstava Princeza i Oger otkazana zbog tehničkih poteškoća. Lokalni medij Novosibirsk Online citirao je anonimni izvor iz kazališta koji je kazao da se predstava otkazuje jer je u zgradi kazališta nestalo struje.

No otkazivanje predstave dogodilo se samo nekoliko dana nakon što su se na društvenim medijima pojavili pozivi da se istraži krši li predstava ruske zakone koji zabranjuju "promoviranje netradicionalnih seksualnih veza maloljetnicima". Ministarstvo kulture obećalo je da će istražiti predstavu.

Prikazivanje predstave otkazano samo 20 minuta prije početka

Predstavnici ministarstva i medija planirali su ići na jučerašnje prikazivanje ove predstave u kojoj igraju samo muškarci, no prikazivanje je otkazano samo 20 minuta prije početka. Vlasti nisu htjele otkriti ima li otkazivanje veze s najavljivanom istragom.
Redateljica predstave Polina Kardimon je na društvenim mrežama objavila da je predstava namijenjena publici od 6 i više godina.

U predstavi se radi o pokojnim ruskim spisateljima Igoru Hlinu i Genrihu Sapiru, čija su djela osnova za priče u predstavi. U predstavi likovi Holina i Sapira izmišljaju maštovite priče, koje druga dvojica glumaca istovremeno igraju na pozornici. Jedna od priča temelji se na pjesmi Princeza i Oger koju je napisao Sapir, a 1977. je po njoj napravljen i sovjetski film.

Redateljica ne želi mijenjati koncept predstave

Kardimon je na društvenim mrežama odbila prijedloge da jednog od muških glumaca zamijeni ženskom glumicom, tvrdi da bi se tako izgubio smisao koncepta cijele predstave. Zaposlenicima ministarstva kulture je kazala da malo pročitaju o grčkom kazalištu, u kojem su muškarci igrali i ženske uloge.

Mijenjanju predstave protivi se i umjetnički direktor kazališta Igor Južakov, koji je na društvenim mrežama kazao: "Glumci trebaju biti glumci tako da bi mogli glumiti životinje, djecu, žene, bogove i božice, čak i stvari. Što se loše može dogoditi?"

Ruski predsjednik Vladimir Putin 2013. je potpisao zakon kojim se zabranjuje "promoviranje netradicionalnih seksualnih veza maloljetnicima". U Rusiji je od tada zabilježen porast diskriminacije protiv homoseksualaca, među kojima i homofobno nasilje.

Pročitajte više