U Rusiji pokrenut kazneni postupak protiv šefa Wagnera

Foto: Twitter

ŠEF PLAĆENIČKE vojne grupe Wagner Jevgenij Prigožin optužio je danas ruski vojni vrh za napad na Wagnerov vojni kamp i ubojstvo velikog broja njegovih boraca.

Zbog ove Prigožinove izjave u Rusiji je protiv njega pokrenut kazneni postupak za poticanje na oružanu pobunu, objavio je ruski Nacionalni odbor za borbu protiv terorizma, objavila je ruska državna agencija Tass.

"Kazneni postupak zbog pozivanja na oružanu pobunu"

"Optužbe koje se šire u ime Jevgenija Prigožina nemaju temelja. U vezi s ovim izjavama, FSB Rusije pokrenuo je kazneni postupak zbog pozivanja na oružanu pobunu. Zahtijevamo hitno zaustavljanje nezakonitih radnji", navodi se u izjavi Nacionalnog odbora za borbu protiv terorizma.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten o situaciji oko Prigožina, te da se poduzimaju sve potrebne mjere.

FSB: Pozivamo borce Wagnera da prestanu s nasilnim akcijama

Ruska služba sigurnosti FSB objavila je priopćenje u kojem poziva plaćenike da se ogluše o zapovijedi svog šefa.

"Pozivamo borce PMC-a da ne čine nepopravljive pogreške, da prestanu s bilo kakvim nasilnim akcijama protiv ruskog naroda, da ne izvršavaju Prigožinove zločinačke i izdajničke naredbe i da poduzmu mjere za njegovo pritvaranje", objavio je FSB.

Prigožin je svojim izjavama i postupcima zapravo pozivao na početak oružanog građanskog sukoba na ruskom teritoriju i "udarao u leđa" ruskim vojnicima koji su se borili protiv profašističkih ukrajinskih snaga, dodaju.

"Zbog ozbiljnosti situacije i prijetnje eskalacije sukoba u Ruskoj Federaciji, FSB je pokrenuo kazneni postupak zbog poziva Jevgenija Prigožina na oružanu pobunu", piše državna ruska novinska agencija Ria Novosti.

Prigožin: Podmuklo su nas prevarili

Podsjetimo, Prigožin je danas na Telegramu optužio ruski vojni vrh za napad na Wagnerov vojni kamp.

"Podmuklo su nas prevarili. Bili smo spremni na ustupke ministarstvu obrane, htjeli smo im predati oružje i pronaći rješenje kako dalje braniti našu zemlju. Ali ti se nitkovi nisu smirili", rekao je Prigožin.

"Vidjeli su da nas nisu slomili pa su napali naše kampove. Ubijen je ogroman broj naših boraca, naših suboraca. Na desetke njih. Uskoro ćemo odlučiti kako odgovoriti na te zločine. Sljedeći korak je naš", dodao je. 

Na njegove izjave je reagiralo rusko Ministarstvo obrane. Poručili su da se radi o lažnim informacijama.

"Pojedinosti tek izlaze na vidjelo"

Prigožin je rekao da pojedinosti onoga što se zbilo tek izlaze na vidjelo, no dodao je: „Ministar obrane (Sergej Šojgu) je stigao posebno u Rostov kako bi izvršio operaciju uništavanja Wagner PMC (privatne vojne tvrtke)”.

Nepotvrđeni video objavljen na kanalu „Razgruzka Wagner” (Wagnerov borbeni prsluk”) prikazuje šumu, u kojoj se vide mali požari i uništeno drveće.

Video je sadržavao natpis: „Raketni napad je izvršen na kampove PMC Wagnera. Brojne žrtve. Prema očevicima, napad je izveden odostraga, to jest, izvršila ga je vojska ruskog ministarstva obrane”.

Prigožin je obećao osvetiti se zbog incidenta.

„Nas je 25.000 i saznat ćemo zašto se u zemlji događa kaos”, kazao je, ali je dodao da njegov poziv na djelovanje protiv ruske vojske nije vojni puč, nego „marš za pravdu”.

„Ovo nije vojni udar. Ovo je marš za pravdu. Naši postupci se ni na koji način ne odnose na vojnike ”, rekao je Prigožin u nizu glasovnih poruka objavljenih na Telegramu..

"Šojgua naredio sakrivanje 2000 tijela Wagnerovih boraca"

Prigožin je također optužio Šojgua da je naredio sakrivanje 2000 tijela Wagnerovih boraca u mrtvačnici na jugu Rusije.

Šef Wagnera je ranije danas nastavio svoj sve žešći sukob s Moskvom, rekavši da se obrazloženje Kremlja za invaziju na Ukrajinu temeljilo na lažima vojnog vrha.

Prigožin, čiji su česti istupi na društvenim mrežama u nesrazmjeru s ograničenom ulogom njegove skupine u ratu, mjesecima otvoreno optužuje ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika ruskog vojnog stožera Valerija Gerasimova za nesposobnost.

"Rat nije potreban za denacifikaciju, nrgo da Šojgu postane maršal"

Njegova služba za odnose s javnošću je u petak na komunikacijskoj platformi Telegram objavila video u kojem Prigožin po prvi put odbacuje temeljne razloge Rusije za invaziju na Ukrajinu 24. veljače prošle godine, koju Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom".

"Ništa neuobičajeno se nije događalo 24. veljače. Ministarstvo obrane nastoji obmanuti društvo i predsjednika i ispričati nam priču o tome kako je postojala luda agresija Ukrajine i da su nas planirali napasti sa cijelim NATO (savezom)", rekao je Prigožin, koji je službenu verziju nazvao "lijepom pričom".

"Rat je bio potreban kako bi Šojgu mogao postati maršal, kako bi mogao dobiti drugi orden 'Heroja (Ruske Federacije)'. Rat nije bio potreban za demilitarizaciju ili denacifikaciju Ukrajine", dodao je.

Pročitajte više