U Saboru prošao harač: "Ovo je dan žalosti"

ZASTUPNICI su usvojili uvođenje "kriznog nameta" na sva primanja i to sa 82 glasa "za"  i 45 glasova "protiv". Prihvaćen je amandman Vlade prema kojemu će se oporezivati dividenda, a odbijeni su svi amandmani oporbe. Od sutra će se tako obračunavati krizni namet na mjesečne primitke od 3000 do 6000 kuna u visini od 2 posto, a od 6000 kuna na više oporezivat će se 4 posto. Novčani primici do 3.000 kuna neće se oporezivati.

Prošao je i rebalans proračuna kojim se uštedjelo samo 260 milijuna kuna, a od građana se izbilo raznim porezima i većim PDV-om 1.38 milijardi kuna. Svi amandmani oporbe o štednji države su odbijeni. Zastupnici su s 81 glasom "za" te 46 protiv prihvatili rebalans, a time je završeno 13. izvanredno zasjedanje Sabora.

Nakon izglasavanja predsjednik Sabora Luka Bebić poželio je svim zastupnicima ugodan ljetni odmor.

Alibi dividenda

"Amandmani Vlade, odnosno porez na dividendu samo je alibi za vaš rebalans proračuna, jer su dividende za ovu godinu već isplaćene, a eventualno ćemo rezultate i novac moći vidjeti tek sljedeće godine", naglasila je danas u saborskoj raspravi Dragica Zgrebec iz SDP-a o amandmanu Vlade prema kojemu će se u sklopu antirecesijskih mjera oporezivati dividenda po principu "kriznih nameta".

U saborskoj raspravi postavilo se i pitanje kako je moguće da se Zakon o posebnom porezu na sva primanja može primjenjivati već od sutra, jer ne postoje prelazne i završne odredbe.

Je li sve po zakonu?

"Jeste li sigurni da je sve po zakonu i da je moguća primjena od sutra", upitala je zastupnica HNS-a Vesna Pusić ministra financija Ivana Šukera otvoreno dvojeći kako je moguća primjena zakona u manje od 24 sata.

Ministar Šuker je odgovorio da ne postoje zakonske prepreke te da će se još danas na službenim stranicama Ministarstva financija pojaviti sva uputstva dodajući kako "ide subota i nedjelja", a radit će i otvoreni telefoni u Ministarstvu gdje se mogu postavljati pitanja vezana za primjenu zakona.

Što kaže Ured za koordinaciju?

"Ne možemo mi objaviti već sada upute za primjenu zakona jer ga još nismo donijeli. Onog trenutka kada ga prihvatimo mi ćemo objaviti sve na stranicama", rekao je Šuker.

Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar bio je ironičan u raspravi te je upitao ministra Šukera je li famozni Ured za koordinaciju sustava procjene učinka propisa, napravio procjenu kriznog nameta i kakve su njihove preporuke, međutim ministar ga nije ozbiljno shvatio.

Zastupnici su danas odbili sve amandmane oporbe, a zastupnik HSU-a Silvano Hrelja rekao je kako je ovo "Dan žalosti za Hrvatsku" jer od danas ne postoji neoporeziva osnovica.

Linić: Nisam glup!

"Koliko god on meni govorio da sam ja glup, ja ću njemu sada reći ono što ga spada", rekao je Slavko Linić u saborskoj raspravi iziritiran objašnjenjima ministra Šukera da nisu moguće daljnje štednje u državnom proračunu.

"Svima govorite da su nepismeni i nestručni, a jedini ste vi pismeni. A danas samo radi vas ljudima izbijamo novac iz novčanika jer niste znali procijeniti situaciju i doveli ste nas u ovakvu situaciju", rekao je Linić ministru Šukeru dodajući da Vlada građanima poručuje da su nepismeni, a Vlada jedina stručna da im uzima novac.

Nisu vam sve na broju

"Koju poruku šaljete građanima Hrvatske? Činjenica da ste odbili sve amandmane oporbe o štednji samo dokazuje da nemate pojma o štednji i potrošnji u 2010. godini. Recite nam konture tog proračuna, jer ispada da se ne može uštedjeti niti jedna kuna i da će propast država bez toga", rekao je šef SDP-a Zoran Milanović ispred Kluba zastupnika svoje stranke dodajući da Vladi očigledno "nisu sve na broju".

Pročitajte više