U saboru sutra rasprava o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama

Foto: Pixsell/Patrik Macek

KONAČAN prijedlog izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, koji  izaziva prijepore u dijelu zainteresirane javnosti, tema je o kojoj će sutra raspravljati Hrvatski sabor koji odrađuje posljednji tjedan prije dvomjesečne ljetne stanke. 

Od promjena nakon prvog čitanja spomenutog zakona, resorna ministrica Blaženka Divjak izdvaja proceduru za izbor ravnatelja, koja omogućava i selekcijski postupak. "Definirali smo pod kojim uvjetima poslove učitelja predmetne nastave u osnovnoj školi može obavljati osoba koja je završila četverogodišnji dodiplomski stručni studij razredne nastave", ističe Divjak.

Pred diplomiranim učiteljima razredne nastave s pojačanim programom nekog predmeta, prednost imaju osobe s diplomskim studijem bez pedagoških kompetencija, što stranka vladajuće koalicije, Bandićeva Stranka rada i solidarnosti (SRiS), drži diskriminacijom učitelja.

Divjak Bandiću poručila da je opet u ofsajdu

„Potpuno je nejasno kako bi osoba koja nije odabrala učiteljski kao svoj životni poziv bila kompetentniji učitelj od samog učitelja, upućujem apel ministrici i vladi, ne znam zašto ovo radi, ali jedino znam, svi mi u Klubu učinit ćemo sve da ovo neće proći“, poručio je u utorak predsjednik SRiS-a Milan Bandić. 

Ministrica Divjak brzo je reagirala i poručila mu kako je, „nogometnim rječnikom rečeno, opet u ofsajdu“.

>> Ministrica Divjak: Nogometnim rječnikom, Bandić je opet u zaleđu

Objasnila je pritom kako učitelji razredne nastave, kada rade kao predmetni učitelji primjerice matematike, nemaju jednake ulazne kompetencije kao oni koji su završili matematiku na PMF-u. Naime, oni su tijekom studija imali tri do šest puta manje predmeta struke, rekla je ministrica, ističući da predložena promjena nema nikakvog utjecaja na učitelje koji rade kao predmetni nastavnici, a završili su razrednu nastavu. „A za buduće natječaje uspostavljamo prioritete, odnosno uvodi se red”, rekla je.

Sporni je članak izazvao i podjele u struci, a optužbe da je vladu prošao "ispod stola", Divjak odlučno odbacuje. Prvi put u zakonu prepoznajemo učitelja razredne nastave s pojačanim predmetom da, osim u razrednoj, može raditi i u predmetnoj nastavi, što do sada nije bilo, i uvodimo red, navela je ministrica. Sabor bi sutra trebao raspraviti i prijedlog zakona o središnjem registru državne imovine.

Pročitajte više