U SAD-u ekshumirali neraspadnuto tijelo časne. Vjernici: Ovo je čudo u Missouriju

Screenshot: YouTube

Nedavno je u američkoj saveznoj državi Missouri ekshumirano neraspadnuto tijelo časne sestre, što je u samostan privuklo veliki broj hodočasnika. Katolički mediji javljaju da tijelo časne sestre Wilhelmine Lancaster ne pokazuje znakova raspadanja ni četiri godine nakon njene smrti, dok hodočasnici govore o "čudu u Missouriju".

Lancaster, utemeljiteljica benediktinskog reda Marije Kraljice apostola, umrla je 2019. u dobi od 95 godina. Njezino tijelo nije balzamirano i pokopano je u drvenom lijesu u Goweru u Missouriju, izvijestila je Catholic News Agency.

Planirale ostatke preseliti u kapelicu

Pretprošlog tjedna, četiri godine nakon njene smrti, sestre benediktinke odlučile su iskopati tijelo kako bi ostatke premjestile ispod oltara u samostanskoj kapelici, kao što je to uobičajeno za utemeljitelje samostana, navodi Catholic News Agency.

Sestre su navodno bile zaprepaštene kada su otvorile lijes, koji je imao pukotinu po sredini.

"Osoblje groblja nam je reklo da očekujemo samo kosti u takvim uvjetima, budući da je sestra Wilhelmina pokopana bez balzamiranja i u jednostavnom drvenom lijesu", rekla je jedna časna sestra za Newsweek.

Časna je za portal rekla da je opatica Cecilia provirila kroz pukotinu u lijesu i "vidjela potpuno netaknuto stopalo s čarapom, koje je izgledalo baš kao kad smo je pokopali."

“Nije mogla a da ne vrišti od radosti”, rekla je sestra.

Tijelo će zatvoriti u stakleni lijes

Kad su sestre shvatile da tijelo nije raspadnuto, "naizmjenično su dirale stopala koja su još uvijek bila u čarapama", rekla je redovnica za Newsweek.

"Zemlja koja je pala na nju nakon pokopa zgnječila je crte njezinog lica, posebno desno oko, pa smo preko njega stavili masku s voskom. Ali njezine trepavice, kosa, obrve, nos i usne su sačuvani, usta su joj izgledala kao da će se nasmiješiti", rekla je sestra.

Kako se vijest proširila društvenim mrežama, gomile ljudi počele su se slijevati u grad u Missouriju kako bi vidjeli tijelo, navodi Catholic News Agency.

Brojni vjernici dodiruju tijelo pa se sada pored njega nalazi znak na kojem piše: "Molimo vas da budete nježni dok dodirujete tijelo, posebno njena stopala!"

Tijelo Wilhelmine Lancaster bit će izloženo u kapelici sestara u Goweru još danas, a zatim će biti zatvoreno u stakleni lijes.

Pojedini posjetitelji tvrde da se u blizini tijela ne osjeća nikakav miris, dok drugi tvrde da se oko tijela širi jak, ali ugodan miris. 

Profesor forenzičke antropologije: Nisam iznenađen

Stručnjaci kažu da nije neuobičajeno da tijela ostanu dobro očuvana u prvih nekoliko godina nakon smrti, čak i ako nisu balzamirana.

“Općenito, kada pokopamo tijelo, očekujemo da će trebati otprilike pet godina da tijelo postane kostur. To je bez lijesa ili bilo koje druge posude ili omota koji okružuje ostatke. Dakle, za ovo tijelo, koje je pokopano u lijesu, osobno me ne iznenađuje da su ostaci dobro očuvani nakon samo četiri godine”, rekao je Nicholas Passalacqua za Newsweek.

Passalacqua je izvanredni profesor i direktor forenzičke antropologije na Sveučilištu Western Carolina.

Pročitajte više