U SAD-u odgođene dvije smrtne kazne jer nije bilo ljudi koji će ih strijeljati

Freddie Owens (lijevo) i Brad Sigmon (desno) Foto: South Carolina Department of Corrections

VRHOVNI SUD američke savezne države Južne Karoline odgodio je izvršenje dvije smrtne kazne sve dok zatvorenici ne dobiju mogućnost egzekucije streljačkim vodom.

Naime, prema novom zakonu, osuđenici na smrt imaju pravo, u slučaju nedostupnosti smrtonosne injekcije, birati između dvije druge metode pogubljenja - strijeljanja i smaknuća električnom strujom. 

Izbjegavanje smrtne kazne

Zatvorenici Brad Sigmon i Freddie Owens trebali su biti pogubljeni ovog mjeseca, no zatvor nije imao sastojke za smrtonosnu injekciju, što je bila njihova preferirana metoda egzekucije. Zbog nestašice seruma za pogubljenje, u Južnoj Karolini se već deset godina odgađaju smrtne kazne jer zatvorenicima nije omogućena ova metoda pogubljenja.

Stoga je prošloga mjeseca u Južnoj Karolini stupio na snagu novi zakon koji je trebao riješiti taj problem rupe u zakonu koja je zatvorenicima omogućavala da na neodređeno vrijeme odgađaju svoja pogubljenja u slučaju nedostupnosti smrtonosnog seruma.

Sigmon i Owens su odabrali novu metodu pogubljenja - strijeljanjem, no s obzirom na to da vlasti nisu formirale streljački vod, jedina opcija za izvršenje smrtne kazne bila je egzekucija električnom strujom. No odvjetnici Sigmona i Owensa osporili su na sudu upotrebu ove metode, tvrdeći da njihovi klijenti imaju pravo na prekid života smrtonosnom injekcijom. Zatražili su od Vrhovnog suda Južne Karoline da zaustavi planirana pogubljenja klijenata sve dok se ne saslušaju njihove žalbe.

Sud presudio u njihovu korist

Sud je jučer presudio u njihovu korist, rekavši da zatvorenicima nije osiguran izbor načina pogubljenja. Odredio je da se do daljnjega ne mogu određivati datumi provođenja smrtne kazne, sve dok se ne uspostave "protokoli i pravila za provođenje pogubljenja strijeljanjem".

Južna Karolina je jedna od četiri države u SAD-u koje dopuštaju smaknuća strijeljanjem, piše BBC.

63-godišnji Sigmon trebao je biti pogubljen u petak. Do sada je u zatvoru proveo gotovo dva desetljeća nakon što je 2002. godine osuđen za ubojstvo roditelja svoje bivše djevojke. Navodno ih je ubio bejzbolskom palicom.

Pogubljenje Owensa bilo je planirano za 25. lipnja. 43-godišnjak je osuđen na smrtnu kaznu 1999. godine jer je tijekom pljačke trgovine ubio djelatnika.

Pročitajte više