U SAD-u održan masovni protest protiv rata u Iraku

DESECI tisuća prosvjednika jučer su se skupili u Washingtonu kako bi dali do znanja američkoj vladi da im je dosta rata u Iraku. Prosvjednici su zahtijevali hitno povlačenje američkih vojnih trupa iz Iraka.

Ovaj prosvjed održao se samo dan prije rasprave koja se na američkom kongresu treba održati o Bushevom prijedlogu za slanje novih trupa u Irak i sigurno je da ne mogu pozitivno utjecati na odluku Kongresa, u kojem su demokrati nedavno preuzeli vlast.

Prosvjednicima se pridružila i slavna glumica Jane Fonda, kojoj ovo nije prvi put da sudjeluje u ovakvim manifestacijama; za vrijeme rata u Vijetnamu bila je jedna od najglasnijih aktivista za mir.

"Nisam govorila na antiratnom skupu već 34 godine, ali šutnja više nije opcija. Tužna sam što i dalje moramo ovo raditi. Zar nas Vijetnam nije ničemu naučio?", rekla je Fonda, prenosi BBC.

Fonda nije jedina slavna osoba koja je prisustvovala prosvjedu, pridružili su joj se i kolege glumci Tim Robbins i Sean Penn, koji su poznati kao žestoki protivnici Busheve politike.

"Ono što nam je sad potrebno jest hrabrost; hrabrost i uvjerenje. Potrebni su nam ljudi koji će predstavljati glas američkog naroda. A taj je glas prošlog studenog jasno i glasno rekao da nam je dosta ovog rata", rekao je Robbins referirajući se na pobjedu demokratske stranke u oba doma američkog kongresa.

Naravno da protest nije mogao proći ni bez nekolicine onih dovoljno zadrtih da podržavaju Bushevu politiku, koji su tako našli svrsishodno promarširati gradom s lutkom koja je predstavljala Fondu, a na kojoj je stajao natpis "Jane Fonda izdajica Amerike". Ako bude sreće, takvih će "izdajica" u buduće biti sve više i više.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više