U SAD-u otkriven drugi smrtni slučaj povezan s pušenjem e-cigareta

Foto: 123rf

ZDRAVSTVENE službe američke savezne države Oregon istražuju još jedan smrtni slučaj koji se povezuje s pušenjem električnih cigareta, piše The New York Times.

Glavna istražiteljica, liječnica Ann Thomas, izjavila je kako je osoba u pitanju oboljela  nakon konzumacije kanabisa putem e-cigareta. Nakon što je dobila simptome ozbiljne plućne bolesti, osoba je hospitalizirana i ubrzo je preminula.

Thomas je odbila identificirati osobu i otkriti njezinu dob ili spol, ali je rekla kako je pacijent koji je preminuo u srpnju bio "inače sasvim zdrav“. Dodala je kako je liječnik koji ga je liječio upozorio zdravstvene službe kako je njegova infekcija pluća bila vrlo slična sindromu za koji se misli da je povezan s udisanje tekućina iz električne cigarete, a od kojeg je ovog ljeta oboljelo više od 200 ljudi diljem SAD-a.

Do sada je poznato da je od te bolesti u SAD-u umro još jedan pacijent iz Illinoisa.

Pokrenuta ozbiljna istraga

Federalne vlasti Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i Agencije za hranu i lijekove surađuju s državnim istražiteljima kako bi otkrili koji točno toksin ili tvar uzrokuje taj sindrom.

Thomas je navela kako su i neki drugi slučajevi oboljenja bili povezani s konzumacijom THC-a, glavnoj psihoaktivnoj tvari u kanabisu, ali i naglasila kako je prerano za tvrdnju da je sindrom povezan uz uporabu marihuane putem e-cigareta. Rekla je kako za sada nije poznato je li najnoviji smrtni slučaj uzrokovao sastojak u tekućini, neka druga tvar ili sam uređaj.

Simptomi

Mada uzrok misteriozne bolesti nije utvrđen, poznato je da su svi slučajevi bili povezani s korištenjem električnih cigareta, piše BBC.

Oboljeli su imali slične simptome: kašalj, nedostatak zraka, umor te ponekad povraćanje i proljev. U svim je slučajevima dokazano da simptomi nisu nastali zbog neke zarazne, bakterijske ili virusne, bolesti.

Pročitajte više