U SAD-u povučeno dva milijuna kolijevki, dio proizveden u Hrvatskoj



PREKO dva milijuna dječjih kolijevki povučeno je u SAD-u zbog straha da se bebe u njima mogu ugušiti, ostati zarobljene ili ispasti iz njih. Mali dio kolijevki napravljen je u Hrvatskoj.

Povjerenstvo za sigurnost potrošača navelo je da većina kolijevki ima pomičnu rešetku sa strane, koja služi da roditelji lakše mogu djecu izvaditi iz kolijevki. Ta se pomična rešetka može pokidati ili otpasti, što stvara opasnu rupu u kojoj dječja glava može zapeti, navodi se.

Tvrtke čije su kolijevke povučene su Evenflo, Delta Enterprises Corp., Child Craft, Jardine Enterprises, LaJobi, Million Dollar Baby i Simmons Juvenile Products Inc.

Navedeno je najmanje 16 slučajeva u kojima su glave beba zapele u rešetkama.

Dio kolijevki proizveden u Hrvatskoj

Consumer Affairs navodi da su kolijevke tvrtke Simmons proizvedene u Indoneziji, SAD-u, Kanadi, Kini i Hrvatskoj. Simmons je povukao 50.000 kolijevki modela Simmons Easy Side Drop-side, a nije navedeno koliki broj tih kolijevki je proizveden u Hrvatskoj.

Pomične rešetke mogu se pokvariti zbog tvorničke greške, nepropisnog sastavljanja ili trošenja. Kad rešetka padne, stvara se opasna rupa u kojoj se glava djeteta može zaglaviti, što može dovesti do gušenja. Djeca također mogu ispasti iz kolijevki.

Simmonsove kolijevke proizvedene su od 2002. do 2007. godine, a cijena im se kretala od 100 do 500 dolara.

Pročitajte više