KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Deset časnih sestara u Đakovu ima koronu

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

RADIO ĐAKOVO jutros javlja kako se covid-19 pojavio i u samostanu Milosrdnih sestara svetog Križa. Kažu kako im je to potvrdila provincijalna poglavarica sestra Valerija Široki. Capak je potvrdio infomaciju u razgovoru na N1 i dodao da su dvije časne bile u inozemstvu, a prema informacijama koje ima bile su u BiH.

U samostanu se nalazi 180 časnih sestara, a vodile su i vrtić. Prosječna dob sestara je 69 godina.

"Pozitivno je 10 sestara, a tamo 300 ljudi dnevno dolazi i to je svojevrsni gerontološki centar, tu je potrebna brza, hitna, dobra epidemiološka obrada, da se svi koji su bili u kontaktu s oboljelima stave u samoizolaciju i da se napravi sve drugo što je epidemiološki potrebno u tom trenutku", rekao je Capak za N1.

"Sad svi prave senzaciju od toga"

"Da, istina je, u nedjelju poslijepodne tri sestre dobile su temperaturu, javili smo se odmah našoj doktorici koja je izvijestila epidemiologa, jučer smo išle na testiranje i od 12 sestara nas je 10 pozitivnih", izjavila je za Radio provincijalna poglavarica sestra Valerija Široki.

Indexu je Široki kratko kazala kako su sve rekli za Radio Đakovo te dodala: "Sad svi prave senzaciju od toga".


Foto: Radio Đakovo

Imaju vrtić i skrb za starije

"Prvo smo zatvorili vrtić. Također će biti zatvoren i Centar Amadea, da drugi ne budu izloženi, jer ni same ne znamo na koji je način došlo do kontakta s covidom-19, ali, evo, imali smo možda neke susrete u kojima je iz nekih razloga očito došlo do zaraze.

Sestre su bile svjesne i od prvih dana bile smo jako u tim mjerama, baš da se pridržavamo sve i sada končano smo mislile bit će sve u redu i krenut ćemo u ljeto, međutim, ipak nije tako. Sestre su oprezu, više su predane molitvi, i od danas je samoizolacija za svaku sestru, nemamo više ništa apsolutno zajednički, prekidamo sve naše zajedničke točke. Jednostavno moramo biti oprezni dok ne vidimo daljnja postupanja što se tiče testiranja samostana”, komentirala je provincijalna poglavarica.

Centar Amadea pruža gotovo cjelodnevnu skrb starijim ljudima, a provodi i program za osnovnoškolce.

Zatvorena je i samostanska crkva u kojoj se mise ni ranije nisu održavale zbog covida-19, dodaje sestra Valerija.

Pročitajte više