U samoubilačkim napadima na jugu Sirije 54 mrtvih

Ilustracija: EPA

DŽIHADISTIČKA skupina Islamska država (IS) usmrtila je danas 54 osobe u samoubilačkim napadima te se obrušila na sela na jugu Sirije, što predstavlja njihove prve napade te širine unazad više mjeseci u ovoj zaraćenoj zemlji. 

Do napada je došlo u pokrajini Sveida, koja je pod potpunim nadzorom režima Bašara al-Asada. Džihadisti IS-a prisutni su u pustinjskoj zoni na sjeveroistoku te regije. 

Prema službenim sirijskim medijima, režimske snage pokrenule su protunapad kako bi odbile džihadiste. Istodobno je meta zračnih napada bila ova ekstremistička skupina, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. 

"Četiri samoubojice aktivirale su eksplozivne pojaseve u gradu Sveidi", središtu istoimene pokrajine, kazao je direktor Opservatorija Rami Abdel Rahman. 

Ostale samoubojice izvele su napade u selima na sjeveroistoku pokrajine prije nego što su ih džihadisti napali, dodao je. Ekstremistička skupina uspjela se domoći tri sela. 

Najmanje 54 osobe - 22 civila i 32 člana prorežimskih snaga - ubijene su, a više desetaka ih je ranjeno, prema najnovijim podacima Opservatorija. 

Uz samoubilačke napade, službena agencija Sana i državna televizija potvrdile su mrtve i ranjene u napadima u pokrajini Sveida, ne navodeći precizne podatke.

Prema riječima Abdela Rahmana, napadi u srijedu prvi su te širine koje je izveo IS unazad više mjeseci u Siriji, gdje je džihadistička operacija pretrpjela brojne poraze te kontrolira tek nekoliko manjih područja. 

Pročitajte više