U SAO TOME PUČ ZBOG GLADI; SVRGNUTI PREDSJENDIK ZOVE U POMOĆ

Fradique de Menezes, svrgnuti predsjednik države Sao Tome y Principe, zatražio je u srijedu od afričkih čelnika da mu pomognu u povratku na vlast, koju je izgubio vojnim udarom, a pučisti istodobno

L

"Apeliram na sve demokrate, svjetske čelnike i afričke vođe da pomognu kako bi se prekinula" ova pobuna, rekao je Menezes na summitu Leon Sullivan u Abuji, sastanku istaknutih Afrikanaca i Afroamerikanaca.

Bili su to prvi komentari predsjednika otočke državice u Gvinejskom zaljevu blizu Ekvatora. Puč ga je zatekao u srijedu ujutro dok je bio na službenom putu u Nigeriji.

"Afrika ne može napredovati lošim upravljanjem, korupcijom i državnim udarima. Moramo krenuti putem demokracije, dobre vladavine, transparentnosti i građanskih sloboda", rekao je.

Oglasio se i vođa pučista, bojnik Fernando Pereira, koji je vojni udar proglasio "SOS" pozivom međunarodnoj zajednici kako bi je se upozorilo na gospodarske i socijalne teškoće u zemlji.

"Nepojmljivo je da većina stanovništva živi ispod praga siromaštva a da jedna skupina ljudi vodi luksuzan život i smije se bijedi ostalih", rekao je Pereira novinarima.

U međuvremenu, u zemlji je proglašen redarstveni sat. Pobunjenici su uspostavili "vojnu huntu nacionalnog spasa" i raspustili sve državne organe, objavila je nacionalna televizija te zapadnoafričke republike.

Njihov vođa najavio je također i uspostavu "državnog vijeća" koje će činiti "skupina sposobnih građana" i koje će pripremiti izbore.

"Uvjeravam vas da ćemo poštivati demokratska pravila i načela", rekao je Pereira.

Pročitajte više