U Šibeniku obilježena 13. obljetnica rujanskog rata

Čitanjem imena 187 poginulih branitelja s područja Šibenskokninske županije, počela je večeras u šibenskom kazalištu svečana akademija, što su je povodom 13. obljetnice rujanskog rata organizirale braniteljske udruge, te gradska i županijska vlast.

Šibenski ratni podvig u rujnu 1991. godine značio je prekretnicu u obrani Hrvatske. U "sedmodnevnom rujanskom ratu" Šibenčani su obranili Krešimirov grad i dali u sustav Hrvatske ratne mornarice 27 zarobljenih ratnih plovila.

Na te slavne dane šibenske i hrvatske povijesti nazočne je podsjetio načelnik Stožera 113. brigade Hrvatske vojske Duško Krnić. Osnovana u srpnju 1991., legendarna šibenska brigada odigrala je presudnu ulogu u oslobađanju Šibenika i mjesta u zaleđu.

"113. brigada, to smo tih dana bili svi," rekao je Krnić i dodao da je izuzetna suradnja policije uprave šibenske i 113. brigade dovela do šibenskog ratnog podviga.

Župan Šibensko-kninske županije Duje Stančić i gradonačelnica Šibenika Neda Klarić uručili su večeras posebnu zahvalnicu grada i Županije predsjednicama Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja, Boženi Višnjić i Mirjani Šuperba.

Gradonačelnica Šibenika najavila je podizanje spomenika poginulim braniteljima u šibenskom predjelu Baldekin, a župan Stančić podsjetio je na generale hrvatske vojske, današnje haške optuženike, među kojima je i Milivoj Petković, jedan od ratnih zapovjednika 113. brigade.

Na današnji dan, 18. rujna 1991. neprijateljskim projektilom pogođena je kupola šibenske katedrale sv. Jakova.

"Generacije koje dolaze zauvjek će dugovati zahvalnost i poštovanje onima koji su za Domovinu dali svoje živote. Neka njihova žrtva ne bude besplodna", kazao je šibenski biskup Ante Ivas.

Godišnjica rujanskog rata što se ove godine obilježava pod nazivom "Dani ponosa i slave", završava večeras pučkim slavljem i koncetom Miroslava Škore na šibenskoj rivi.

(Hina) xžp yjn

Pročitajte više