U Singapuru izvršeno već treće vješanje u malo više od tjedan dana

Ilustracija: EPA

SINGAPUR je pogubio 39-godišnjeg muškarca koji je osuđen za trgovinu heroinom u trećem vješanju u malo više od tjedan dana. Mohamed Shalleh Adul Latiff osuđen je na smrtnu kaznu zbog posjedovanja oko 55 grama heroina "namijenjenih prodaji" 2019. godine. 

Iz Državnog ureda za droge su priopćili kako je kazna izvršena danas. Prema sudskim dokumentima, Mohamed Shalleh je prije uhićenja 2016. radio kao dostavljač. Tijekom suđenja tvrdio je kako je vjerovao da dostavlja krijumčarene cigarete za prijatelja kojem je dugovao novac, piše Guardian.

UN traži uvođenje moratorija na smrtnu kaznu

Postao je 16. zatvorenik koji je osuđen na smrt otkako je vlada nastavila s pogubljenjima u ožujku 2022. nakon dvogodišnje pauze tijekom pandemije koronavirusa. Pogubljenje, peto vješanje ove godine, dolazi manje od tjedan dana nakon što je Singapur pogubio prvu ženu u gotovo 20 godina zbog trgovine drogom. 

Saridewi Binte Djamani, 45-godišnja Singapurka, pogubljena je u petak zbog posjedovanja oko 30 grama heroina. 57-godišnji Mohd Aziz bin Hussain obješen je dva dana ranije zbog posjedovanja oko 50 grama heroina. Ujedinjeni narodi osudili su vješanja i pozvali Singapur da uvede moratorij na smrtnu kaznu.

Unatoč rastućem međunarodnom pritisku po tom pitanju, Singapur inzistira na tome da je smrtna kazna učinkovito sredstvo odvraćanja od trgovine drogom. Bogato financijsko središte ima neke od najstrožih zakona protiv droga na svijetu. Prodaja količine veće od 500 grama kanabisa ili više od 15 grama heroina može rezultirati smrtnom kaznom.

Pročitajte više