U Siriji pogubljene 24 osobe zbog podmetanja šumskih požara

Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

U SIRIJI su danas pogubljene 24 osobe zbog podmetanja šumskih požara u kojima su prošle godine poginule tri osobe i izgorjelo tisuće hektara šuma.

Ministarstvo pravosuđa kazalo je da se radilo o "zločincima koji su izveli terorističke napade, a zbog kojih je život izgubilo nekoliko ljudi te je oštećena infrastruktura i javna imovina“, piše AP.

Još dvadeset osoba, među njima pet malodobnika, osuđeno je na kazne od deset godina zatvora do doživotnog prisilnog rada.

Podmetali požare zbog zalihe drva za ogrjev?

U priopćenju se navodi da su osuđenici "priznali da su se sastajali radi planiranja požara i da su ih podmetali". Požari su opustošili pokrajine Latakiju i Tartus na sredozemnoj obali te Homs u središtu zemlje. 

U tim je pokrajinama u rujnu i u listopadu 2020. bilo gotovo 187 šumskih požara koji su zahvatili 280 naselja, odnijeli najmanje tri života a desetke osoba ozlijedili, objavila su službena glasila.

Požari su česti u Siriji i u drugim susjednim zemljama u vrijeme ljetne žege. No vlasti sumnjaju da ih stanovnici nerijetko podmeću kako bi stvorili zalihe drva za ogrjev prije zime.

Oštećeno državno skladište

U listopadu 2020. su tijekom jakog toplinskog vala u nekoliko zemalja na Bliskom istoku izbili šumski požari, pri čemu je posebice bila pogođena Sirija.

U toj je zemlji za vrijeme spomenutih požara poginulo troje ljudi, a u rodnome gradu predsjednika Bašara al-Asada, Qardahu, oštećena je zgrada u kojoj je državna duhanska tvrtka imala skladište.

Pročitajte više