U sjeniku pokraj Karlovca dvije tone zaraznog bolničkog otpada

OKO 1000 kanti medicinskog zaraznog otpada pronašli su mještani u sjeniku nenaseljenog imanja u selu Manjerović pokraj Karlovca. Policija je odmah blokirala imanje i pozvala inspekciju zaštite okoliša.

U napušteni sjenik na svom imanju Dinko Breberina jučer je ostavio od 900 do 1000 dvadestlitarskih kanta medicinskog otpada na kojima je pisalo "zarazni bolnički otpad" i ime ambulante iz koje je preuzet. Iako su plastične kante zatvorene, neugodan miris širio se selom.

Jedan od mještana obavijestio je policiju da su oko 13.30 sati dva kombija zagrebačkih registracija dovezla na napušteno imanje Breberine kante sa sumnjivim sadržajem.

Inspektorica zaštite okoliša iz Sisaka Vera Ivanušić rekla je da se radi o opasnom bolničkom otpadu (krvave šprice, cjevčice i zavoji), navodno iz privatnih zagrebačkih ambulanti.

Uz prisustvo policije otvorena je jedna kanta u kojoj je bio tzv. transfuzijski materijal – plastične vrećice s ostacima krvi, igle, gaza. Zbog karakterističnog mirisa raspadajućeg tijela, pretpostavlja se da se u kantama nalaze i amputirani dijelovi ljudskog tijela.

Mještanin Žarko Dakić izjavio je za "Novi list" da je vidio dva kamiona iz kojih je istovaren otpad u sjenik. Dodaje da je upitao Dinka Breberinu o čemu se radi, a on mu je rekao da se ne treba brinuti jer će sve biti riješeno za mjesec dana kada će se otpad biti otpremljen iz sjenika.

Prema pričanju mještana, Breberina je još ranije na napuštenom imanju namjeravao napraviti takozvanu pokretnu spalionicu medicinskog otpada te je tvrdio kako to nije nimalo opasno.Uvjeravao je susjede kako se prilikom uništavanja takvog otpada stvara malo dima, manje nego što ispušta "auspuh" automobila.

Breberina navodno živi u Zagrebu i vlasnik je tvrtke za odlaganje otpada Teseco. Nakon izjave u policiji dobio je nalog da pokupi sav opasni otpad i da ga vrati na mjesta gdje ga je natovario.

Prema pisanju "Večernjeg lista", Breberina je radio kao vozač u zagrebačkom Putu, tvrtki koja je u požaru izgorjela. Inženjer je strojarstva i navodno je dobro poznat u zagrebačkim ekološkim krugovima.

Policija čuva ilegalno uskladišten zarazni otpad

 860 posuda s opasnim zaraznim otpadom policija će osiguravati sve dok otpad ne bude premješten, rečeno je u PU-u karlovačkoj.

Otpad je protupravno skladištila tvrtka Teseco, kojoj je Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja 21. svibnja ove godine ukinula rješenje za skladištenje i skupljanje opasnog otpada, priopćilo je danas Ministarstvo.

Za sada se ne zna kamo će i kad taj otpad biti odvezen, a u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja danas su na radnom sastanku o tome raspravljali predstavnici inspekcije, Ministarstva zdravstva i policije raspravljali, o čemu su očekuje izvješće.

Kako je danas priopćilo Ministarstvo zaštite okoliša, inspekcijskim nadzorom obavljenim nakon obavijesti Centra za obavješćivanje i karlovačke Policijske uprave, utvrđeno je da je protupravno skladištenje obavila zagrebačka tvrtka Teseco d.o.o. vlasnika Dinka Breberine, kojoj je jučer usmeno naređeno da preko "ovlaštene pravne osobe ukloni otpad", piše u priopćenju Ministarstva, u kojemu se potanko objašnjavaju događaji prije slučaja u Manjerević Selu.

Tvrtka Teseco d. o.o. bila je do 13. svibnja ove godine ovlaštena za skupljanje opasnog otpada, nastaloga pri pružanju zdravstvene zaštite, te jedna od najvećih skupljača otpada i opasnog otpada iz zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj.

Do požara u spalionici Puto, tj. do 1. kolovoza 2002., tvrtka je taj otpad skupljala i odvozila ga na termičku obradu, odnosno spaljivanje u Puto. Kad je Puto prestao raditi, pojavilo se pitanje krajnjeg odlaganja tih vrsta otpada, pa ga je tvrtka Teseco d. o. o. nepropisno uskladištila, najprije na livadi u Velikoj Gorici, što je sanitarna inspekcija zabranila i naredila joj da ga ukloni zbog opasnosti od širenja zaraznih bolesti.

Kad je 29. travnja ove godine izbio požar u skladištu tvrtke Munje d. d. na Žitnjaku u Zagrebu, u kojemu je tvrtka Kemis ilegalno skladištila opasan otpad, inspekcija zaštite okoliša utvrdila je da Teseco ilegalno skladišti opasan otpad u iznajmljenim skladištima Munje. Inspekcija je također naredila da se otpad ukloni, a protiv pravne i odgovorne osobe podnijela je prekršajnu prijavu. Tvrtka je premjestila otpad u skladište TEŽ-a, ali joj je zbog nepropisna uskladištenja 21. svibnja 2003. Ministarstvo zaštite okoliša zabranilo djelatnost skupljanja opasna otpada. O tome je obaviješteno Ministarstvo zdravstva a Inspekcija zaštite okoliša podnijela je kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv odgovorne osbe Teseca Dinka Breberine.

Opasnost od toga otpada opisana je u naputku o postupku s otpadom nastalim u obavljanju zdravstvene zaštite Ministarstva zdravstva, Zakonu o otpadu i Pravilniku o vrstama otpada. Katalog otpada je sastavni dio Pravilnika o vrstama otpada, koji taj otpad definira kao opasni otpad koji se skuplja i odlaže po specijalnim zahtjevima radi prevencije zaraze.

                                    

Pročitajte više