U Sjevernu Mitrovicu ušlo 200 kosovskih policajaca

Screenshot: Kosovo Online

VIŠE od 200 pripadnika kosovske policije u pratnji oklopnih vozila ušlo je večeras iz Južne Mitrovice u Sjevernu Mitrovicu, javlja Kosovo Online. Iako je portal pisao da se radi o specijalcima, čini se da su u grad ipak ušli policajci iz redovnih jedinica.

Reporter Kosova Online kaže da su se policajci rasporedili po gradu i blokirali cijelu Sjevernu Mitrovicu.  

Građani Sjeverne Mitrovice okupljaju se na ulicama. Stanje je napeto, ali bez incidenata, piše portal.

Srpski mediji javljaju da je veći broj kosovskih policajaca primijećen u naselju Bošnjak, u kojem živi veliki broj Albanaca.

Policija: Cilj nam je osiguranje sigurnosti za sve građane

Kosovska policija najavila je ranije da će idućih dana pojačati svoju prisutnost na sjeveru države. Kosovska policija navodi da su joj među glavnim ciljevima održavanje javnog reda i sigurnosti, zaštita života i imovine svih građana bez razlike, prenosi portal KoSSev.

U priopćenju navode da imaju kapacitet za upravljanje i kontrolu sigurnosne situacije i održavanje reda na cijelom Kosovu, kao i za poduzimanje radnji za provođenje zakona.

“Prioritet Policije Kosova je osiguranje sigurnosti za sve građane, pa će, procjenjujući situaciju i trenutna kretanja u sjevernim općinama, policija u narednim danima pojačati prisutnost na sjeveru”, dodaje se u priopćenju.

Ministar: Morali smo pojačati prisutnost policije

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla objavio je status na Facebooku u kojem navodi da je nužna pojačana prisutnost policije na sjeveru Kosova.

„Posljednjih dana, nakon uzastopnih oružanih napada na policajce i građane na sjeveru zemlje, smatra se neophodnim povećanje prisustva policije kako bi se osigurala sigurnost svih građana“, napisao je Sveçla.

Novi incidenti

Najmanje dva incidenta praćena sirenama dogodila su se prekjučer u Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici, kada su novoimenovani članovi općinskih izbornih povjerenstava pokušali u pratnji kosovske policije ući u službene prostorije. Srbi su ih u tome spriječili, piše KoSSev.

I dok je incident u Zubinom Potoku završen mirno, uz intervenciju policije, u Mitrovici su, prema službenim izvorima, bačene dvije eksplozivne naprave na prostorije povjerenstava, od kojih je jedna eksplodirala, a druga je kasno sinoć uklonjena. 

Beograd i Priština međusobno su se optuživali za nove incidente na sjeveru.

Pročitajte više