U ŠKOTSKOJ PRONAĐENI OSTACI KUKCA STAROG 400 MILIJUNA GODINA

U fosilu iskopanom u Škotskoj početkom 20. stoljeća znanstvenici su nedavno otkrili ostatke 400 milijuna godina godina starog kukca, najstarijeg ikad lociranog. L

David Grimaldi, zaposlen u Američkom prirodoslovnom muzeju u New Yorku i Michael Engel, sa sveučilišta u Kanzasu, tijekom istraživanja za knjigu o evoluciji kukaca uočili su te ostatke dok su istraživali fosil.

"Koliko ja znam, mi smo prvi ponovno proučili svaki detalj i prvi smo pronašli dokaze i interpretirali njihovu važnost", rekao je Grimaldi u intervjuu.

"Nevjerojatno je da nitko nije uzeo vremena da pažljivo prouči fosil i tad ih usporedi s nekim modernim kukcima", kazao je.

Prema tom otkriću najstariji je kukac 20 milijuna godina stariji nego što se mislilo, ali je ipak važnije da se sugerira kako su krila kukca evoluirala oko 80 milijuna godina ranije nego što se to prije mislilo.

"Kukci bi spadali među najranije kopnene životinje", rekao je Grimaldi, koji je objavio svoja otkrića u znanstvenom časopisu Priroda.

Jedno od najvažnijih pitanja u evoluciji je zašto, kada i kako su evoluirala krila u kukaca. Najstariji dokazi o postojanju krila u kukaca potječu od prije 330 milijuna godina. Dokazi iz toga doba pokazuju kako su krila bila potpuno oblikovana, sposobna za manevriranje i let tako da su vjerojatno evoluirala ranije.

Ostaci ranog kukca sadrže par čeljusti, i dodatne dijelove koji indiciraju da se radi o pravom kukcu te strukturu koja sugerira da pripada skupini kukaca s krilima.

Njegovo je tijelo veličine zrna riže. Budući da je tako sitno, fosile krila je teško pronaći.

"Nedavni fosili koji su 10, 20 ili 30 milijuna stari dobro su očuvani, no kako idete dalje u prošlost, više ih je uništeno, pogotovo sitna bića poput kukaca", dodao je Grimaldi.

(Hina) xbvoj ydgk

Pročitajte više