U Slavonskom Brodu počeli radovi na gradnji međunarodnog graničnog prijelaza

MINISTAR financija Mato Crkvenac označio je danas u Slavonskom Brodu početak radova na gradnji novog međunarodnog graničnog prijelaza u tom gradu.

Na prigodnoj svečanosti ministar Crkvenac izrazio je zadovoljstvo što se program olakšavanja prometa, transporta i trgovine, koji Svjetska banka provodi u više država regije, najuspješnije ostvaruje u Hrvatskoj.

Granični prijelaz u Slavonskom Brodu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine jedan je od četiriju prijelaza koji se grade u sklopu tog programa.

Njegovom izgradnjom bit će stvoreni bolji uvjeti za rad carinskih službenika, olakšat će se posao izvoznicima i uvoznicima, te omogućiti uspješnija borba protiv šverca, kazao je Crkvenac.

Gradnja graničnog prijelaza u Slavonskom Brodu stajat će 14 milijuna kuna, a bit će namijenjen putničkom i teretnom prometu. Sastojat će se od šest prometnih trakova za ulaz i izlaz, i imat će više od 50 parkirališnih mjesta za automobile.

Za rad graničnih službi gradit će se središnji objekt od oko 150 četvornih metara površine, montažne kontrolne kućice, a središnji dio bit će pokriven čeličnom nadstrešnicom površine oko 900 četvornih metara.

Završetak radova na tom graničnom prijelazu te na prijelazima u Gunji, Slavonskom Šamcu i Maljevcu, koji se također grade u sklopu Projekta olakšavanja trgovine i transporta u jugoistočnoj Europi, očekuje se do srpnja ove godine.

Za potrebe gradnje infrastrukture i objekata na tim graničnim prijelazima predviđeno je 11,5 milijuna dolara iz Ugovora o zajmu, koji je Hrvatska u listopadu 2000. potpisala s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj.

Ministar Crkvenac istaknuo je da je uređenje graničnih prijelaza i objekata carinskih službi pretpostavka za normalno funkcioniranje uvoza i izvoza.

U sklopu posjeta Slavonskom Brodu ministar Mato Crkvenac susreo se s čelnicima Brodsko-posavske županije i Slavonskog Broda, predvođenih županom Matom Dorićem i gradonačelnikom Jozom Meterom. Posjetio je i tvrtku ´Đuro Đaković´, te na zatvorenom sastanku s Upravom razgovarao o poslovanju nekadašnjega giganta hrvatske strojogradnje.

Pročitajte više