U Sloveniji petero mrtvih od posljedica snažnog nevremena

PET osoba smrtno je stradalo od posljedica snažnog nevremena koje je u utorak zahvatilo Sloveniju. Prema najnovijim informacijama dvije osobe, majka i 9-godišnje dijete, koje su se smatrale nestalima pronađene su, dok se traga za još dvije osobe.

Najgore je bilo u mjestu Železniki gdje je smrtno stradala jedna osoba, dok se dvije smatraju nestalima. Dodatnu opasnost predstavlja izlijevanje opasnih kiselina u pojedinim industrijskim objektima koje je zalila voda.

Divlja voda je odnijela oko 150 automobila. Velike poplave poharale su i mjesta Podbrdo i Cerkno, a bujica vode i blata je oštetila najmanje dvije kuće.

U Cerklju na Gorenjskem prilikom saniranja šteta nastalih u nevremenu život je izgubio dobrovoljni vatrogasac. Nesreća se dogodila prilikom strojnog ispumpavanja poplavne vode iz podruma jedne kuće. Došlo je do električnog udara koji je usmrtio 31-godišnjeg vatrogasca.

U Letušu su u klizanju tla smrtno stradali 34-godišnjak i 24-godišnjakinja. Po riječima Darka Buta, zapovjednika civilne zaštite za područje zapadne Štajerske, kamo se nevrijeme preselilo nakon haranja na zapadu države, nesretni par je klizanje tla fatalno iznenadilo. Roditelji koji su živjeli u istoj kući uspjeli su se spasiti.

U Rečici na Savinji nevrijeme je odnijelo pola kuće, pri čemu je krov nad glavom izgubilo petero ljudi.

U Laškem je rijeka Savinja prešla preko nasipa, međutim mještani su na vrijeme upozoreni tako da nije bilo žrtava. Velenje je poplavila Paka zbog čega je mjesto nekoliko sati bilo cestovno odsječeno.

Nevrijeme je najjače poharalo sjeverozapad Slovenije, a bujice su, čini se, srušile znamenitu partizansku bolnicu Franjo. Zbog vodenih bujica i izljeva rijeke Pasice pristup bolnici nije moguć, a sudeći prema količini otrgane dasaka i ostale građe od koje su bile izgrađene bolničke barake, čini se kako je bolnica srušena ili teško oštećena.

Visok vodostaj Save u Zagrebu

Rijeka Sava je na mjernoj postaji Jankomir u Zagrebu danas dosegla vodostaj od čak 652 centimetra, pa je došlo i do prelijevanja. Vodostaji Save u Zagrebu vrlo su veliki te su i dalje u porastu zbog obilnih kiša koje su padale. Vodostaj Save u Podsusedu također je vrlo visok, 321 cm, a u Zagrebu je 281 cm. Stručnjaci kažu kako stanje nije alarmantno, te da su na snazi mjere obrane od poplava.

R.I.
Foto: Delo;H.P.

Pročitajte više