U Sloveniji pobijedio desni centar

NAJJAČA dosadašnja oporbena stranka desnog centra, SDS Janeza Janše relativna je pobjednica nedjeljnih parlamentarnih izbora u Sloveniji i u novom će parlamentu imati trećinu zastupničkih mjesta, pokazala su upravo objavljena ispitivanja komercijalne televizije Pop TV i nacionalne televizije Slovenija.

Obje su prognoze rađene metodom ispitivanja birača po izlasku sa nekoliko stotina birališta.

Prema ispitivanju Pop TV-a SDS sa 30,2 posto glasova dobit će u parlamentu 31 zastupnički mandat.

Na drugom je mjestu do sada najjača stranka, Liberalni demokrati Slovenije LDS premijera Antona Ropa sa 22,3 posto glasova i 23 mjesta u budućem sastavu parlamenta.

Na trećem mjestu je udružena lista Socijalnih demokrata ZLSD sa 10,4 posto glasova i 10 mjesta u budućem parlamentu, na četvrtom Demokršćanska Nova Slovenija N.SI sa 8,2 posto i 8 zastupničkih mjesta, slijedi Slovenska pučka stranka SLS sa 6,5 posto glasova i 6 zastupničkih mandata, zatim Slovenska nacionalna stranka SNS sa 6,3 posto glasova i 6 mandata, DESUS, odnosno Demokratska stranka umirovljenika sa 4,2 posto i 4 zastupnička mjesta.

Kako je nakon objave rezultata izjavio predsjednik SDS-a Janez Janša, rezultati izbora pokazuju da su dobro radili i da njegova stranka predstavlja dobru alternativu.

"Dobra smo alternativa i prvi smo predstavili svoj program", rekao je Janša, dodajući da unatoč manjem broju birača koji su izašli na izbore (oko 60 posto), ovi izbori jesu potpuno legitimni i legalni. Na pitanje u razgovoru za komercijalnu televiziju Pop TV očekuje li da će mu predsjednik države dodijeliti mandat za sastav nove vlade, Janša je rekao da ne želi ništa prejudicirati .

Potpredsjednik LDS-a i ministar školstva u sadašnjoj Ropovoj vladi Slavko Gaber priznao je da je njihova stranka na izborima doživjela neuspjeh i veliki pad u odnosu na biračku potporu od 36 posto na parlamentarnim izborima.

"Čini se da je SDS dobio relativnu većinu u novom parlamentu. Nadamo se da će oni barem održati sadašnju razinu razvitka u Sloveniji", rekao je potpredsjednik LDS-a.

Rezultati istraživanja komercijalne televizije Pop TV temelje se na oko 12.000 ispitanika, a slične podatke o rezultatu izbora dala je i televizija Slovenija prema čijem ispitivanju SDS ima 29,4 posto glasova i 29 mjesta u parlamentu, a LDS 22,2 posto glasova i 22 mjesta u parlamentu.

Rop priznao poraz na izborima

Predsjednik Liberalnih demokrata Slovenije i aktualni premijer Anton Rop priznao je u nedjelju navečer nakon objave izbornih rezultata, koji su još uvijek neslužbeni, da je njegova stranka na parlamentarnim izborima pretrpjela poraz i najavio da će vjerojatno djelovati u parlamentu kao "konstruktivna opozicija".

"To će biti dobra opozicija, odnosno najbolja koju je Slovenija do sada imala", rekao je Rop u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju Pop TV.

Rop je rekao da u stranci sada moraju razmisliti kako dalje, pri čemu nije isključio ni vlastitu ostavku s mjesta predsjednika stranke.

Predsjednik Slovenske demokratske stranke SDS Janez Janša izjavio je u razgovoru za istu televiziju da treba pričekati službene rezultate pri čemu je iznio očekivanje da će uspjeti sastaviti koalicijsku vladu sa tri stranke desnog centra.

"U Sloveniji je došlo do političkog pomaka koji je bio potreban. Imamo program i ekipu za buduću vladu", rekao je Janša dodajući da u pregovorima o vladajućoj koaliciji, ako mu predsjednik Drnovšek povjeri mandat za njen sastav, ne isključuje nijednu stranku. Na pitanje da li bi u koaliciju uzeo i Ropove liberalne demokrate rekao je da slovenski birači danas na izborima nisu glasovali za takvu kombinaciju i da bi to bila "čudna mješavina staroga i novoga".

Janša nije želio odgovoriti na pitanje da li novog člana svoje stranke Dimitrija Rupela vidi kao budućeg ministra vanjskih poslova rekavši kako je sve ovisno od konačnih službenih rezultata, od razgovora sa predsjednikom Drnovšekom i s predsjednicima ostalih političkih stranaka.

Janša je rekao da je političkim promjenama koje su donijeli izbori završeno jedno razdoblje te da dolazi vrijeme kad u Sloveniji priliku da iskoriste svoje potencijale mogu imati svi Slovenci, a ne samo neki.

Pročitajte više