U Sloveniji pokrenuta istraga protiv bombaša Josipa Zagajskoga

OKRUŽNO tužiteljstvo u Krškom uložilo je zahtjev na sudu za pokretanje istrage protiv 59-godišnjeg hrvatskoga državljanina Josipa Zagajskoga za kojega se sumnja da je planirao izvršiti atentat na slovenskoga premijera Boruta Pahora.

Tri kaznena djela

Vukovarski vojni veteran Josip Zagajski je od subote u pritvoru. Ako se istražni sudac bude slagao sa zahtjevom za pokretanje istrage, izdat će nalog o provođenju istrage. Također, postoji mogućnost da sudac odluči da o početku istrage odlučuje izvanraspravno vijeće.

Nakon incidenta i uhićenja na graničnom prelazu Dobova, krški istražni sudac je, prema prijedlogu tužiteljstva, Josipu Zagajskome odredio pritvor radi mogućnosti bijega i ponovnog počinjenja istoga kaznenog djela. Osumnjičenog se tereti za tri kaznena djela, sprječavanje obavljanja dužnosti i ugrožavanje službenih osoba, nedozvoljen promet eksplozivom i planiranje radnji vezanih uz terorizam.

Zagajskog brani slovenski odvjetnik

Prema slovenskom zakonu o kaznenom postupku optuženik, prema nalogu istražnoga sudca, može biti u pritvoru maksimalno mjesec dana. Izvanraspravno vijeće može produljiti pritvor za još dva mjeseca, a vijeće vrhovnoga suda za još tri mjeseca, pojašnjava Delo.

Prema tome, hrvatski državljanin može u ljubljanskom pritvoru provesti maksimalno 6 mjeseci, a ako u tom roku ne bude podignuta optužnica, bit će pušten na slobodu. Također, prema slovenskim zakonima, nakon podizanja optužnice pritvoreniku može biti oduzeta sloboda u najdužem trajanju od dvije godine, a ako u tom periodu ne dođe do presude, mora ga se pustiti na slobodu. Josipa Zagajskoga će u Ljubljani braniti odvjetnik koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti.

Pročitajte više