U Sloveniji u ponedjeljak američko izaslanstvo

SLOVENIJU će u ponedjeljak posjetiti izaslanstvo američke vlade, a predmet razgovora sa slovenskim predstavnicima bit će Međunarodni kazneni sud (ICC), priopćilo je u petak veleposlanstvo SADa u Ljubljani.

Američku petočlanu delegaciju vodit će Patricia McNerney iz ureda državnog podtajnika za kontrolu oružja i međunarodnu sigurnost, a u njoj su još predstavnici ministarstva obrane i ministarstva vanjskih poslova.

SAD i Slovenija otpočeli su još prošle godine razgovore o mogućnosti neizručenja američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu, ali o tome nije došlo do dogovora.

Ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je sredinom ovog mjeseca da SAD ne izvode pritisak na Ljubljanu u pogledu potpisa sporazuma jer znaju da Slovenija iduće godine postaje članicom Europske unije, te da ne vjeruje u kopmlikacije u tom pogledu.

Američki veleposlanik u Sloveniji Johnny Young izjavio je tom prigodom da SAD pitanje sporazuma drže otvorenim jer je riječ o temi važnoj za cijeli svijet "a ne samo za Sloveniju".

Nije poznato je li Slovenija primila upozorenje EU-a o važnosti djelovanja ICC-a kakvo su ovih dana dobile države u regiji.

Pročitajte više