U Sloveniju iz Hrvatske jutros ušlo više od 2000 izbjeglica

Foto: Hina

U SLOVENSKU Dobovu jutros je, s dva vlaka Hrvatskih željeznica, prispjelo 2097 migranata i izbjeglica, a sveukupno od sredine listopada kroz Sloveniju je prošlo njih 322.773, priopćilo je slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.

Prema podacima slovenske policije, u Dobovi se popodne očekuje još jedan najavljeni vlak s nešto više od tisuću izbjeglica koji će se, kao i do sada, registrirati u prihvatnom centru u Dobovi, a onda uputiti prema Austriji, vlakovima i autobusima. U Dobovi je jutros bilo smješteno 1181 migranata koji su tijekom jutra većinom već prebačeni u Austriju.

Jutros se na teritoriju Slovenije još nalazilo nešto više od 600 osoba, najviše u grijanom šatoru uz granični prijelaz Šentilj, a vrlo mali broj u centru za tražitelje azila u Postojni.

Iako je do sada vrlo mali broj migranata zatražio azil u Sloveniji, vlada je prošli tjedan zbog pritiska oporbe donijela nov prijedlog zakona o međunarodnoj zaštiti kojim bi se maksimalno skratili rokovi za donošenje odluka o tražiteljima azila i ubrzao njiihov postupak vraćanja zemljama iz kojih su ušli u Sloveniiju ili u zemlju odakle su došli u Europu.

Isto tako, vlada premijera Mire Cerara nastavlja s postavljanjem žičane ograde prema Hrvatskoj, kao mjerom odvraćanja izbjeglica sa slovenske rute, ali oporba zahtijeva još snažniji pristup tom problemu i uvođenje regularne schengenske kontrole na granici zbog najava njemačke kancelarke Angele Merkel da će njena zemlja ubuduće drastično smanjiti dolazak potencijalnih tražitelja azila.
 

Bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, koji je prije dvije godine prisilno umirovljen, ali i dalje ima utjecaj u redovima parlamentarne oporbe, izjavio je za jedan portal da Sloveniji prijeti isključenje iz schengenskog prostora ako ne pojača kontrolu granice s Hrvatskom, koja je ujedno i granica schengenskog prostora, te ne poveća izdvajanja za sigurnost, odnosno vojsku i policiju.

"Ako želimo ostati u Schengenu ili u mini-Schengenu ako se sadašnji Schengen smanji, morat ćemo vrlo strogo kontrolirati granicu s Hrvatskom. Samo ako to učinimo, moći ćemo se protiviti ulasku Hrvatske u Schengenski prostor. Ako ispadnemo iz Schengena prijeti nam naprotiv da se umjesto sa slobodnim svijetom udružimo s Hrvatskom i možda s još ponekom bivšom jugoslavenskom republikom", izjavio je Rupel u razgovoru za oporbeni Plus portal.Dodao je kako bi ministar vanjskih poslova Karl Erjavec odmah morao stupiti u kontakt s Europskom unijom i NATO savezom te zatražiti da na granicu Slovenije s Hrvatskom pruži potporu slovenskim nastojanjima da granica Schengena bude osigurana.

Pročitajte više