SKANDAL U VOJSCI

U slučaju švercera oružjem ukradeno streljivo iz helikoptera hrvatske vojske?

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL, YouTube/Antena Zadar

TROJICA vojnih pilota koji su prevozili švercera oružja kazneno su prijavljeni zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Osim njih, prijavljena su još trojica muškaraca.

Imali su hrpu streljiva, pronađeni i meci koji pripadaju vojnim helikopterima

Pretresom je kod pilota pronađeno i streljivo vojnog podrijetla kalibra 5,56x45 milimetara - ukupno 6593 komada tog streljiva, 31 komad streljiva kalibra 12,7 50 BMG, 908 komada streljiva vojnog podrijetla kalibra 7,62 mm, 416 komada streljiva kalibra 7,9 mm, također vojnog podrijetla te više spremnika za streljivo koji primaju veći broj naboja.

Nadalje, među streljivom koje je policija zaplijenila kod krijumčara prijavljenih zajedno s pilotima bilo je i metaka koji potječu od helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, doznaje Telegram. U pitanju je streljivo 12,7 milimetara za puškostrojnice kojima su naoružani ovi helikopteri.

Ostali dijelovi oružja i streljivo potječu iz drugih zemalja u regiji te se uglavnom ne radi o streljivu zaostalom iz ratova.

Nakon prvotnog istraživanja policija je nadležnom državnom odvjetništvu podnijela kaznene prijave protiv četiri hrvatska državljanina u dobi od 36, 40, 41 i 42 godine, a dvojica od njih prijavljeni su i za prekršaje iz Zakona o posjedovanju oružja građana.

Istraživanje se nastavilo pa su naknadno prijavljena još dva hrvatska državljanina u dobi od 46 i 52 godine, također zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Oglasila se i Kolinda

Iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović osudili su ovaj skandal.

"Predsjednica Republike smatra ovakve pojave u Oružanim snagama neprihvatljivim i nedopustivim i izražava zabrinutost što je do takvih događaja uopće moglo doći. Radi se o ozbiljnom incidentu koji je obuhvaćao cijeli niz nezakonitih i nevojničkih postupaka pojedinaca iz sastava 93. zrakoplovne baze. Neće dopustiti da pojedinci svojim nezakonitim i nevojničkim postupcima ukaljaju ugled Hrvatske vojske.

Upravo kako bi se sačuvao ugled Hrvatske vojske, čiji pripadnici u ogromnoj većini svoje dužnosti obnašaju časno, profesionalno i besprijekorno, moraju se razjasniti sve pojedinosti ovog događaja, uključujući i eventualne propuste u crti vođenja i zapovijedanja. Ne može biti niti najmanje tolerancije na ovakve postupke."

U tijeku su stegovni postupci.

"U tom pogledu nedvojbeno je kako je uz kaznenu odgovornost potrebno utvrditi i stegovnu odgovornost involviranih pripadnika Hrvatske vojske, kao i odgovornost drugih pripadnika Hrvatske vojske iz zapovjedne crte, ako su svojim postupcima ili propustima u vođenju i zapovijedanju doprinijeli nastanku ovog nemilog događaja", oglasili su se iz Kolindinog Ureda.

Pročitajte više