U "slučaju Tisak" svjedočio osuđenik Marko Marčinko, bivši vlasnik propale Glumina banke

SVJEDOČENJEM bivšeg direktora i većinskog vlasnika propale Glumina banke Marka Marčinka danas je na zagrebačkom Općinskom sudu nastavljeno suđenje Miroslavu Kutli koji je s još 12 osoba osumnjičen da je oštetio tvrtku Tisak za 47 milijuna kuna.

Kako je jedan od okrivljenih Mladen Strukan ponovno završio u bolnici Marčinko je morao svjedočiti vanraspravno, odnosno saslušan je iako zbog nepojavljivanja jednog okrivljenika službena rasprava nije mogla biti održana.

Marčinka je za svjedočenje predložila obrana njegova sina Krunoslava, također optuženog u ovom slučaju, a govorio je o kompenzacijskom prebijanju dugova između Glumina banke, Tiska i Globus grupe.

Kazao je da je s Kutlinom Globus grupom bio u kreditnom odnosu sve do 1997. kada su odlučili "izravnati" dugove. Dio dugova riješili su kompenzacijama, što je, rekao je Marčinko, tada bio dominantan način plaćanja.

Govoreći o međusobnim dugovanjima, Marčinko je rekao da je Kutlina Globus grupa njegovoj banci dugovala oko 100 milijuna kuna kredita, dok je Glumina banka Tisku bila dužna oko 13 milijuna, što je poslužilo kao osnova prebijanja dugova između grupacija Globus i Glumina.

Na pitanje kakav je bio odnos između Tiska i Globus grupe Marčinko je rekao da on to "nije niti trebao znati".

Kako se na optuženičkoj klupi postupka u kojem je svjedočio nalazi i njegov sin, Marčinko se morao odreći zakonske mogućnosti da ne svjedoči protiv člana svoje obitelji.

No, svog sina u iskazu nije teretio, rekavši da Krunoslav Marčinko sam nije mogao sklapati kredite s Globus grupom. Odbacio je i mogućnost o postojanju dogovora da se krediti Globusa i Glumine ne plate kako bi se sve riješilo kompenzacijama preko Tiska.

Marko Marčinko je trenutno na izdržavanju sedmogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti kojima je Glumina banka oštećena za oko 14,7 milijuna kuna. Marčinko je prvo bio kažnjen sa četiri godine zatvora, no Vrhovni sud je u srpnju 2003. kaznu povisio na sedam godina.

Nastavak suđenja u "slučaju Tisak" zakazan je za 20. travnja.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.